+ Képzőművészet

10 millió dollárt kaphatsz, ha megtalálod az álrendőrök rabolta festményeket

A rendőrnek öltözött két tettes 13 képet vitt magával.

Meghosszabbították a múlt év végén lejárt 10 millió dolláros nyomravezetői jutalmat minden idők legnagyobb, 500 millió dolláros műkincslopási ügyében.

A bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum (gyönyörű a honlapja, érdemes megnézni) csütörtökön közleményben jelentette be, hogy az igazgatóság a nyomravezetői jutalom határidő nélküli meghosszabbítása mellett döntött,

„jelezve elkötelezettségét a lopott festmények visszaszerzésére”.

Az 1990. március 18-án ellopott festményeket, köztük Rembrandt egyetlen ismert tengeri képét, a mai napig nem találják, helyük azóta is üresen áll.

Az intézmény közvetlenül a bűncselekmény után egymillió dolláros jutalmat tűzött ki, amelyet 1997-ben ötmillióra, majd 2017 tavaszán tízmillióra emelt. A múzeum szerint ez a legmagasabb nyomravezetői jutalom, amelyet magánintézmény valaha felajánlott.

A múlt év végi határidőig azonban senki nem jelentkezett, ami nagy csalódás az intézmény mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) is. Mindkét intézmény abban reménykedett, hogy a kétszeresére emelt összeg majd segít új nyomokra találni.

A rendőrnek öltözött két tettes 13 képet vitt magával, köztük Rembrandt Krisztus a viharban a Galileai-tengeren című alkotását, Vermeer A koncert című munkáját – egyikét a 17. századi holland festő kevesebb mint negyven ismert művének – vagy épp Manet és Degas egy-egy képét.

A múzeum többször hangsúlyozta, hogy nem az elkövetők kiléte izgatja, hanem az, hogy visszakapják a műveket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top