+ Tudomány

Székelyhidi László kapta a német “Nobel-díjat”

A pénzdíjat a konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező 7 évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD állások) finanszírozására fordítani – mosta Székelyhidi László.

Székelyhidi László matematikus elnyerte a német “Nobel-díjnak” is nevezett Leibniz-díjat, amellyel 2,5 millió eurós (mintegy 750 millió forintos) pénzdíj is együtt jár – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönbözőbb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig.

“A kutatási témám a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságomat: 1949-ben Lars Onsager (aki később kémiai Nobel-díjat kapott) ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani”

– mondta Székelyhidi Lászlót, aki szerint az elismerés és az azzal járó pénzdíj “hihetetlen mértékű” kutatási szabadságot biztosít.

“A pénzdíjat a konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező 7 évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD állások) finanszírozására fordítani”.

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

A tudós az elismeréstől azt reméli, hogy a hazai fiatal matematikusok körében is nagyobb népszerűségnek fog örvendeni a parciális differenciálegyenletek kutatása.

A 2018-as Gottfried Wilhelm Leibniz-díjat 2017 decemberben ítélték oda Bonnban, az ünnepélyes átadó március 19-én lesz Berlinben.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Bujdosó Gyöngyi

  2018-01-09 - 22:34

  Nagyon örülünk a díjnak! Gratulálunk neki!

  Azonban nem a képen látható Székelyhidi László, hanem a fia kapta a díjat.
  Jobban nézne ki itt ez itt látható fotó:
  http://www.ng.hu/Tudomany/2018/01/09/Magyar-matematikus-sikere-Nemetorszagban

  • Podmaniczky Szilárd

   Podmaniczky Szilárd

   2018-01-10 - 15:29

   Köszönöm, cseréltük.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top