+ Riport

A Made in Pécs Fesztivál egy januárban nyíló, szerteágazó virág

Mivel sokat hajtogatott mondás, hogy Pécs a magyar Liverpool, ezért a szervezők hét friss és érdekes liverpooli zenekart hívtak vendégül, négy ismert liverpooli dj mellett. – Vermes Niki riportja

Fotó: Facebook

Egy fesztivál, ahol bármelyik zenekar felléphet, ahol sátrak helyett panellakásokban szállnak meg a fesztiválozók és ahol nem fogsz napszúrást kapni a délutáni koncerten állva. A Made in Pécs Fesztivál ugyan még gyerekcipőben jár, vitathatatlanul új színeket hozott a magyar zenei életbe és eddig példátlan módon tett kísérletet felkarolni az új zenekarokat.

Több szempontból is egyedülálló fesztiválról beszélhetünk. Kezdjük az első és talán legegyedibb vonulatával: nincs korlát. Nincs szűrő, ami alapján a szervezők válogatnának a fellépők között, tehát bármelyik együttes jelentkezhet a Made in Pécs Fesztiválra, tuti, hogy színpadra állhat. Történetesen idén mindössze 118 pécsi zenekar kapott helyet a III. Made in Pécs Fesztiválon. Mind tudjuk, rengetegen próbálkoznak feljebb jutni, bemutatkozni, csakhogy erre viszonylag kevés együttes kap lehetőséget, holott nem egy muníciókkal teli zenekar tűnt el a süllyesztőbe csupán azért, mert nem volt lehetőségük megmutatni mit tudnak.

Így, aki szeretne, a Made in Pécs Fesztiválon esélyt kaphat. Persze nem nagyszínpados, több órás fellépésre, – jobb esetben az még várat magára – hanem összesen húsz percre. Ám akiknek fontos, hogy zenéljenek, nem számít, hogy 120, vagy 20 perc áll a rendelkezésükre, a lényeg az örömzenélésben van, no és a lehetőségekben.

Made in Pécs nap az A38-on

A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának. Ahogy elnéztük, több jól ismert zenész is a közönség tagjaként figyelte, kik állnak éppen színpadra. Hiszen nekik, mondhatni missziójuk az új formációk folyamatos segítése, támogatása.

Az egyébként ingyenes fesztiválon kezdő zenekarokon túl persze a város egyik kedvenc bandája is helyet kapott a programban: január 5-én a Punnany Massif akusztikus koncerttel nyitotta meg az év első fesztiválját, sőt a második napon, kissé formabontó módon, határon túli zenekarok is bővítették az amúgy sem szerény listát. Mivel sokat hajtogatott mondás, hogy Pécs a magyar Liverpool, ezért a szervezők hét friss és érdekes liverpooli zenekart hívtak vendégül, négy ismert liverpooli dj mellett. Stílusosan, többek között Lauren Lo Sung, Tom Ferry és Adele Moss lemezei is felkerültek az Amper klub, a Szoba és a Pécsi Est dj-pultjába.

A 63 gramm nevű zenekar

Egy másik sajátossága az eseménysorozatnak, hogy az első koncert időpontja reggel 10:00 órára esett, ezzel pedig nincs semmi probléma, hiszen ahol 118 banda lép fel, időben kell elkezdeni a fesztiválozást, pláne, ha egy nap áll rendelkezésre. Nem mellesleg menő 10:00-re koncertre menni. A belváros hat legnépszerűbb kocsmájában, kávézójában és szórakozóhelyén reggeltől egészen éjszakába nyúlóan egymást érték a koncertek rövid átállásokkal. Így a közönség kényelmesen átért egyik helyszínről a másikra, és a két koncert között még egy csikket is volt idő a városra pöccinteni.

Ahogy pedig egy nyári fesztiválon nem jelenthet gondot a futó zápor, úgy a Made in Pécs Fesztiválon nem volt akadály a hideg. Pécs bebizonyította, nem kell ahhoz nyárnak lennie, hogy fesztiválozhassunk, télen is épp úgy fesztiválhangulatot teremtettek a zenészek és a közönség, mintha forró nyár este lenne. De kiváltképp a szervezők lehetnek büszkék, akik minden bizonnyal értettek a dolgukat. Ugyanis mind a hat helyszín tele volt fesztiválozókkal. Na jó, nem egész nap… például a Pécsi Estben délután bőven volt hely, ellenben este egy zsebkendőt nem lehetett leejteni. Kíváncsiak vagyunk, hogy jövőre hány új zenekarnak fog lehetőséget biztosítani a profi szervezőgárda. Mindenesetre az, hogy januárban tömegeket mozgattak meg, az magáért beszél.

Minden koncert végéhez érve új élet indult a városban. Zenészek a közönséggel, közönség a szervezőkkel együtt ment egyik helyszínről a másikra, Made in Pécs Fesztivál-logós műanyag söröspohárral a kezükben. Ha egy mondatban kéne összefoglalni a fesztivált, akkor azt mondanánk, hogy a Made in Pécs Fesztivál egy januárban nyíló, szerteágazó virág. Ha pedig a 118 bandából csak párra felfigyelt a nagyérdemű, máris új, alternatív zenei tehetségkutatóról beszélhetünk a lehető legigényesebb formában. Ilyenkor minden pécsi büszke lehet a város összes zenészére.

Miért ne lehetne januárban is több napos, egy egész városra kiterjedő bulit szervezni?

Vermes Nikolett

A Made in Pécs Fesztivál egy januárban nyíló, szerteágazó virág
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top