+ Színház

Carmen kezében nem sült el

A Corriera della Sera egyenesen Bizet szellemének bosszújáról ír.

Fotó: Corriera della Sera

Sokan sületlenségnek tartották a firenzeiek ötletét, hogy Bizet Carmenjének fináléjában nem Don José szúrja le a lányt, hanem az öli meg őt. Ezért – amint azt korábban megírtuk – azt találták ki, hogy a lány kicsavarja a pisztolyt a férfi kezéből, és lelövi.

Sokan vitatták a leleményt, nem kevés rajongó föl is háborodott. Mindenesetre a bemutatón különös dolog történt: nem sült el az ominózus pisztoly. A Corriera della Sera egyenesen Bizet szellemének bosszújáról ír. Én – ahogy lelki szemeimmel elképzelem a jelenetet – inkább a darab burleszk-változatának tartom. Hogy ezek után mi történt, José szíven szúrta saját magát, netán Carmen a pisztoly agyával agyonverte, erről nem szólnak a híradások.

A La Nazione a pisztoly lázadásáról ír az újítás ellen. Egyben videóval számol be róla, hogy az énekesek a végén nagy ünneplést kaptak, a finálé innovatív megoldását viszont hangos buuu-val díjazta a nagyérdemű.

Egy korábbi szegedi Anyeginben azt találta ki a rendező, hogy Lenszkij öngyilkos lesz. Nos, a bemutatón szegény László Boldizsár fegyvere mondott csütörtököt, aztán a költő csendesen belehalt szégyenébe. Hasonló baleset érte egyszer a nagy Carusót is, aki A végzet hatalma nyitóképében elhajította pisztolyát, az azonban földet érve sehogysem durrant, hogy véletlenül lelője szerelmese apját, Calatrava grófot. Enrico ekkor rákacsintott a közönségre, majd elrikkantotta magát: „Puff-Puff!”

Ez talán Firenzében is célra vezetett volna.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top