+ Színház

Mennyi pénzt kapnak a vidéki nemzeti színházak?

Keresés a weben

Az öt nemzeti minősítésű vidéki teátrum közül a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) kapja idén a legnagyobb összegű – 527 millió forintos – állami támogatást.

A debreceni, miskolci, szegedi, győri és pécsi teátrumok támogatására szolgáló korábban csaknem 2,5 milliárd forintos költségvetési keret az idei évre 110 millió forinttal nőtt.

Ebből a növekményből a Pécsi Nemzeti Színház 61 millió forintot kap. A pécsi színháznak a korábbi években a többi teátrumhoz képest, teljesítményét is figyelembe véve, méltánytalan lemaradása volt a finanszírozásban.

Míg a korábbi esztendőkben a PNSZ 400, majd 440 millió forintos támogatásban részesült, a másik négy vidéki nemzeti színház támogatása meghaladta az 500 millió forintot.

Ezt a hátralékot az elmúlt 3-4 évben egyedi államtitkári döntésen alapuló kiegészítésekkel ellensúlyozták.

A PNSZ-ből 57 év után tavaly önállósodott Pécsi Balett tavalyi 50 millió forintos rendkívüli állami támogatása 2018-tól beépült a központi költségvetés bázisába. Az összegeken felül a tánctársulat bővítésének céljára idén további 10 millió forintos különtámogatást is biztosítanak.

Az ugyancsak nemzeti besorolású, pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) számára 2018-tól 90 millió forintos állandó finanszírozás-növekedést sikerült elérni. A PFZ 440 millió forinttal többet kap, mint a többi vidéki nemzeti besorolású együttes.

A PNSZ történetben először, a legutóbbi időszakban átlépték 125 ezres fizető nézőszámot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top