+ Gasztro

Ízrobbanás történt – Téli pesztó fekete olívabogyóval

Már az első falatnál olyan ízek robbannak a szánkban, amelyekre nem találunk szavakat, csak eszünk, eszünk és pislogunk…

Kezdjük az újévet egy ízekben gazdag, mégis gyomornyugtató pesztós tésztával. A nyári bazsalikomerdő már a múlté, a boltokban fölvásárolható bazsalikomból meg nem veszünk 30 cserepet, hogy meglegyen a 10 deka levelünk, ezért most egy igazi téli pesztóba fogunk belekóstolni.

Pesztót nem érdemes kicsiben csinálni, ha már egyszer belefogtunk és beizzítottuk a robotgépet. Én vettem 35 deka fekete olívabogyót, 25 deka kemencében sült paradicsomot, 20 deka pörkölt, sózott kesudiót, amit lereszeltem, 20 deka Grana Castelli sajtot, kell még hozzá extra szűz olívaolaj, 16 gerezd fokhagyma, nagy szemű tengeri só és egy kis szárított bazsalikom. És tálaláshoz Pecorino.

Ez már olyan szép mennyiség, hogy a következő hónapokra is eltehetünk belőle kis üvegekben. Az elején érdemes meghatározni, hogy hány felvonásban készítjük el a mixelést, én ezt négy egyforma egységre bontottam, persze, nem méricskéltem, az babramunka.

Betöltöm a robotgépbe a negyedrész fekete olívabogyót, kemencés paradicsomot, 4 gerezd fokhagymát,  kesudiót, sajtot, sót ízlés szerint, de legalább egy kis kávéskanállal, végül megszórom száraz bazsival. Rápattintjuk a robotgépre a sapkát, és azonnal pulzáló tekerésbe kezdünk, majd teljes fordulatszámmal aprócska szemcsékre aprítjuk. Leállunk. A gépet most kis fordulatszámon önjáróvá tesszük, és vékony sugárban hozzáöntünk kb. 1 evőkanál olívaolajat. Ha sűrű, még egy kicsit. És már a kész massza reményében újra felbőgetjük a motort. Gyakorlatilag készen is vagyunk.

A pesztót kis üvegekbe kanalazzuk, kinyomkodjuk a levegőt, konyharuhán ütögetjük, vékony réteg olajjal zárjuk, majd csavarintjuk a kupakot. A fenti mennyiségből 6 kis üveg pesztónk lett, plusz az ebéd. Milyen jó lesz csak előkapni a hűtőből a pesztót egy-egy éjszakába nyúlt utazás vagy hosszú szünetekkel tagolt színházi előadás után. Már csak a tésztát kell megfőzni. De hogyan?

Még Almacipelő Sün és Marlon Brando Csirke is meggusztálja.

Ha ügyesek vagyunk, megtanuljuk kevés vízben kifőzni a tésztát, ahogyan ezt a szó is mutatja, ne főzzük ki fölöslegesen azt a sok finomságot a tésztából és loccsintsuk a lefolyóba, inkább sűrítsünk. Kevés forrásban lévő vízbe rakjuk a tésztát, adunk hozzá egy kis olajat vagy késhegynyi vajat, teáskanálnyi sót, és egy teáskanál olasz tészta fűszerkeveréket – ezt helyenként a tésztához csomagolva árulják. A főzési időt mindenki igazítsa a saját al dente skálájához.

A pesztót szétterítve fölmelegítjük egy serpenyőben és hozzáadjuk a tésztát, amely szinte az összes folyadékot fölszívta, de ha marad, löttyinthetünk a tésztaléből a serpenyőbe. Jól elkeverjük, összemelegítjük és tálaljuk. A tetejére most jöhet a reszelt Pecorino. Már az első falatnál olyan ízek robbannak a szánkban, amelyekre nem találunk szavakat, csak eszünk, eszünk és pislogunk…

A 2017-es év utolsó naplementéjének fényében.

Ha megismertük a pesztókészítés gyönyörűségét, saját recepteket is kreálhatunk, különféle pirított és reszelt magvak felhasználásával, olívabogyó helyett tavasszal használhatunk medvehagymát, később bazsalikomot, különféle sajtokkal próbálkozhatunk. A só, fokhagyma, olívaolaj jó, ha mindenben benne van. De: a szabályoktól való eltérés nélkül nincs újdonság!

Remek bort kóstoltam legutóbb, ami perfekt módon passzol hozzá: Légli Ottó 2015-ös Rajnai Rizlingje. De állítólag most lett kész a „téli rozéja”. Le a kupakkal!

Ízrobbanás történt – Téli pesztó fekete olívabogyóval
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top