+ művészet & politika

Boldog születésnapot, hóhérok! – 40 óra közmunka transzparensért

Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar egyik tagja tüntetett a cseka megalapításának 100. évfordulóján.

Engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt 40 órányi közmunkára ítélte egy moszkvai bíróság csütörtökön Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar egyik tagját.

Aljohinát szerdán vették őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai épületénél, ahol egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott a cseka megalapításának 100. évfordulója alkalmából. (A VCSK vagy cseka a bolsevikok által az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.)

Aljohina közölte, hogy megfellebbezi az ítéletet, mert akcióját nem tekinti „sztrájknak”. Ügyvédje védence felmentését kérte, rámutatva, hogy nem akadályozta a gyalogosforgalmat sem.

Aljohinát és a rendszerellenes zenekar egy másik tagját, Olga Boriszovát legutóbb augusztusban Jakutszkban vették őrizetbe néhány órára, amiért engedély nélküli szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására.

A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, miután közkegyelemben részesültek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top