+ Történelem

Beszolgáltatta a gombászás közben talált aranyat

A bejelentése nyomán a lábvért további darabjait már régészek tárták föl.

A Miniszterelnökség nettó kétmillió forintos jutalmát kapta meg Antal Róbert a Móra Ferenc Múzeumban, aki nyáron Szeged határában, gombászás közben talált rá egy bronzkori arany lábvért darabjaira.

Antal Róbert bejelentése nyomán a lábvért további darabjait már régészek tárták föl, a páratlan lelet megmenekült az enyészettől, és nem sokára a nagyközönség számára is láthatóvá válik a múzeum állandó kiállításában.

A több mint száz grammos aranylelet több szempontból egyedülálló, Európában korábban még nem találtak nemesfémből készült bronzkori lábvért A páratlan értékű ötvösmunka formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető. Európából 30-35 bronz lábvért került elő, ezek közül tíz Magyarország területéről, a Dunától keletre azonban ez az első ilyen lelet.

Az ünnepségen átadták a közgyűjtemény szakmai elismerését a Tömörkény-díjat is, melyet Sprok Ildikó kapott.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy Sprok Ildikó több mint 38 éve, 1979 nyarától dolgozik a közgyűjtemény könyvtárában. A szakmai tevékenység, a kollégák munkájának segítése mellett nagyon fontos szerepe van a közgyűjtemény közösségének összetartásában is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top