+ Képzőművészet

Paradigmaváltás történt a magyar műkincspiacon – az Ernst Galéria nyilatkozata

A Tihanyi-kép megvásárlásával és a rekordárral nemzetközi kontextusba tudjuk emelni egy fontos korszak magyar művét – mondta Eleni Korani.

Vasárnap este kétszázhatvannégy millió forintos árért kelt el Tihanyi Lajos Point St. Michel, 1908 hátoldalán Ádám és Éva című festménye Virág Judit aukcióján.

A magyar és nemzetközi szempontból is kimagasló jelentőségű Tihanyi főmű utolsó licitjét az Ernst Galéria tette, így Ernst Wastl és Eleni Korani által gondozott műgyűjtemények egyikébe kerülhet a festmény. Tihanyi ebből a korszakból származó művei a magyar fauve festészeti irányzat kiemelkedő alkotásai, amelyek mind magyar, mind nemzetközi szempontból is fontos elemei az egyetemes művészeti kánonnak.

Az ár azért is jelentős, mert eddig a magyar műkincspiacon csupán Csontváry Kosztka Tivadar és Munkácsy Mihály alkotásai kerültek a kétszázmilliós álomhatár közelébe. Ezen az aukción ez duplán megdőlt, hisz a Tihanyi mellett, az aukció csúcsképe egy Csontváry festmény volt, melyet majd 100 millió forinttal túlszárnyalt a Tihanyi festmény licitje.

„Az Ernst Galéria hisz a magyar festők és művészet erejében. Az elmúlt években is azért dolgoztunk, hogy nemzetközi és magyar magángyűjteményekbe, kiállításokra és külföldi múzeumokba is eljuttassuk a magyar festők remekműveit, ezzel is öregbítve Magyarország hírnevét. A Tihanyi-kép megvásárlásával és a rekordárral nemzetközi kontextusba tudjuk emelni egy fontos korszak magyar művét. Az Ernst Galéria és ügyfelei ebben hisznek. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a két csodálatos alkotás egy olyan gyűjtemény része lesz, melyben méltó helyre kerül a magyar művészet. Azt gondoljuk, az ár azért is jelentős mert az elkövetkezendő tíz évre éppúgy meghatározhatja az aukciós piacot, mint annak idején Munkácsy Mihály Poros út című festménye.”

– mondta Eleni Korani.

Budapest, 2017. 12. 18.

Paradigmaváltás történt a magyar műkincspiacon – az Ernst Galéria nyilatkozata
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top