+ Irodalom

Hogyan szokjunk le az alkoholról, ha szolgalegények vagyunk?

Klebelsberg kedves gyermekkori olvasmányát adták ki újra.

Hasonmás kiadásban jelent meg Boross Mihály András, a szolgalegény c. regénye, mely egykor Klebelsberg Kuno kultuszminiszter kedves gyermekkori olvasmánya lehetett. A Klebelsberg Emléktársaság gondozásában kiadott kötet bemutatójára a gróf frissen felújított pesthidegkúti kastélyában került sor.

A szerző, Boross Mihály etikai irányregényében a svájci Gotthelf Jeremiás (1797-1854) Uli, a cseléd c. kötetét dolgozta át magyarországi viszonyokra. A könyv azt kíséri végig, hogy a léha, italozó szolgalegény, András hogyan fejlődik autonóm, tetteiért felelősséget vállaló, érett személyiséggé gazdája útmutatása által.

Az eredeti művet, vagyis az András, a szolgalegény c. kötetet ugyanabban a Landerer nyomdában adták ki 1857-ben, lehet, ugyanazon a nyomdagépen is, amelyen a kilenc évvel korábbi tizenkét pontot. A most kiadott hasonmás regény napjainkban egy második kötettel is kiegészült, amelyet Erdősi Károly, az Emléktársaság elnöke és Erdősi-Boda Katinka, az Emléktársaság szóvivője, etikatanár, filozófus doktorandusz jegyez. Ez utóbbiban leírják Klebelsberg családi és iskolai hátterét, illetve később az András, a szolgalegény c. művet művészetpedagógiai és etikai kontextusba helyezik.

A kötetet az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kastélynak otthont adó második kerület országgyűlési képviselője méltatta.

A Klebelsberg-kastély

Klebelsberg Kuno otthona, a több épületből álló pesthidegkúti kastély az 1920-as évek végére nyerte el rekonstrukció előtti formáját. A kultuszminiszter halála után, özvegye, Botka Sarolta 1946-ban alapítványt kívánt létrehozni, amelynek tulajdonát maga a kastély, és annak több száz kötetes könyvtára képezte volna. Ezt meghiúsította az államosítás. Az épület állapota a kommunizmus alatt végletesen leromlott. A kastélyt 2017 nyarán adták át felújítva a nagyközönségnek, ahol a Klebelsberg-emlékház mellett egy kisebb szálloda is helyet kapott.

Benesóczky László

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top