+ Irodalom

Ha gyerekeknek keresel könyvet, ebben a listában megtalálod!

Kereken 18 könyvet ajánlunk a Móra Könyvkiadó választékából.

fotó: sasint/pixabay

Acsai Roland – J. Kovács Judit: Kerekítő manó utazásai Korosztály: 4+

Kerekítő manó és Kacska macska ezúttal izgalmas helyekre utazik. Hogyan vidítják fel a Bükk szomorú koboldjait? Mi lehet a kabócák titka az Adriai-tengeren? Miben kell segíteniük egy hattyúpárnak a Velencei tó nádasrengetegében? És miként mentenek ki a szakadékból egy szánhúzó kutyát a hófödte Alpokban?Minden kérdésünkre választ ad a varázssipkás manó, aki a négy évszakról szóló meséi előtt a közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek oldalain bujkált.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten, Buda hegyei könyv és foglalkoztató Korosztály: 5+

Tudod-e, milyen szobor bújik meg az Erzsébet-kilátó legfelső lépcsőfoka alatt, honnan kapta a nevét a Hármashatár-hegy, és hogyan alakult ki a Szemlő-hegyi-barlang? Ültél-e már a Libegőn, a Fogaskerekűn vagy a Gyermekvasúton?

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Buda hegyei című kötetéből Buda hegyvidékét, Észak-és Dél-Budát ismerhetjük meg. A könyvhöz foglalkoztatófüzet is készült.

Balázs Ágnes: A beszélő kiskutya és más történetek – Mesék  örökmozgóknak 1. Korosztály: 5+

Egy induló sorozat első kötete.  A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. A gyerekeket tehát nem fegyelmezés, hanem feladat által veszi rá a koncentrációra, nyugodt mesehallgatásra.

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak.
Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a beszélő kiskutya, a zöld róka vagy a náthás kiskacsa történetét!
Izgő-mozgó óvodásoknak és kisiskolás gyereknek ajánljuk!

Sarah Mcintyre: Luccka és a Móka Hold Korosztály: 6+ Káprázatos kalandok sorozat 4. része

PAMATS & CSÍZ zseniális karbantartó páros. Ők felelnek azért, hogy a MÓKA HOLD zavartalanul működjön. Egy nap azonban minden balul üt ki. Micsoda KÁOSZ!

LUCCKA elhatározza, hogy segít – még ha erre nem is kérte senki. De vajon tud-e tenni bármit a KARAMELLKATASZTRÓFA, a GRAVITÁCIÓ IRÁNYVÁLTÁSA, és a TOMBOLÓ VATTACUKORSZÖRNY ellen? Vagy a holdvidámparkot eléri a VÉGZET?

Jó éjszakát lázadó lányok Korosztály: 7+ (abszolút eladási listavezető!!!)

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?

Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített.

Olivier Muller: Bertold, a titkos ügynök Korosztály: 8+           

Már tudok olvasni sorozat legújabb kötete

Káposztazúzó Bertold vagyok, a híres titkos ügynök, Krixkrax Krisztofer hörcsöge. De vigyázat: ha azt mondom, hörcsög, akkor nem egy buta, bajuszos rágcsálót kell elképzelni, aki naphosszat a vackában szunyókál. Tudok írni-olvasni, és simán kiszámolom egy 0,8 cm átmérőjű kukoricaszem felszínét, vagy ha kell, képes vagyok térben ábrázolni egy eszményi ketrecet automata alomcserélővel és lengőtrapézzal. Szent salátalevél! Velem szemben nem sok esélye van egy bűnözőnek!

Hollócsőr históriák sorozat első két kötete Korosztály: 10+

Az Átokzugi família hajmeresztő kalandjait regélik el a… Hollócsőr históriák

Ismerkedj meg az elátkozott kastély lakóival: Vehemenc hibbant feltaláló; Mézi, a hitvese álmodozó boszorkány; kamasz lányuk, Heuréka imád nyomozni; Vadony, a nyápic öcsike pedig csak Tesó nevű félnótás majmával törődik. Még szerencse, hogy van egy őrangyaluk: Edgár, a család bölcs (és kissé szószátyár) hollója.

Vízözön és vesztegzár

Átokzug rejtett bugyraiból egy ádáz bestia kúszik elő. Miközben eltünedeznek a szobalányok, a kastély lassan, de biztosan víz alá kerül. Itt már csak Edgár és Heuréka segíthet

Kísértetek és ketyerék

Nem elég, hogy Vadony és Tesó teljes sokkot kap egy állítólagos kísértettől, Vehemenc is mindenkit őrületbe kerget legújabb ketyeréjével, a Szuperszonikus Kincsvadász Detektorral. Amikor még Fantomaxi kapitány is felforgatja a kastély lakóinak életét, Edgár és Heuréka elindul az elhagyatott déli szárny felé…

PINK sorozat 3. kötete Levelek a padlásról (Katicalányok 2.) Pink 3Korosztály: 12+

Új kis tiniknek szóló sorozat harmadik kötete  – mai lányok, örökzöld tini élet: iskola-szerelem-önismeret–kudarcok-bizonytalanságok…….. sok humorral és nagyon életszerű részletekkel

Betty Plum még sosem volt szerelmes. De mintha áramütés érné, amikor új fiú érkezik a suliba, Toby ráadásul meghívja az alakuló zenekarába énekelni. Betty kétségbe esik, hiszen Katnek már megígérte, hogy vele indul az iskolai fesztiválon. Kat megsértődik, és Betty Tobyn is egyre kevésbé tud kiigazodni, akire ráadásul Pearl is rástartolt. Bárcsak élne még az anyukája, hogy tanácsot kérhessen tőle!

Amikor megtudja, hogy anyja ráhagyott a padláson egy titkolt levélcsomót a saját szerelmi történeteivel, Betty a levélköteget olvasva még inkább összezavarodik. Segíthetnek-e neki édesanyja történetei, hogy kiigazodjon a saját életében? Amit érez, az valóban szerelem? Milyen lesz az első csók? És segít-e megoldani az ilyen helyzeteket egy réges-régi Bettye Swann-lemez?

Ottfried Preußler: Krabat – Korosztály: 10+ – MÓRA KLASSZ SOROZAT

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi Korosztály: 16+

Marcell párizsi bérlakásuk falába süllyesztve különleges szerkezetet fedez fel – egy lencsét, amelyen keresztül mozgókép vetül szobája falára: a „vásznon” a szemközti kávézó több mint harminc évvel korábbi mindennapjai elevenednek meg. A fantasztikus találmány elbűvöli a gimnazista fiút, ahogyan a kávézó megejtően szép pincérnője, Ninette is. Létezhet-e szerelem, ha a szeretett lány évtizedekkel korábban volt fiatal, és most Marcell édesanyjával lehet egyidős? Vagy ő is csak képtelen vágyálom, mint Emma Lili, a volt brüsszeli osztálytárs, aki az országhatárok miatt elérhetetlen a fiú számára? Marcell nyomozni kezd Ninette után, és a könyvtár archívumában megtalálja azokat a korabeli újságcikkeket, amelyek a pincérlány elrablásáról, kegyetlen bűntények soráról számolnak be. Életében először kimerészkedik a képzelete és vágyai nyújtotta biztonságból, és a különös találmány segítségével megpróbálja felvenni a kapcsolatot Ninette-tel, hogy figyelmeztesse a veszélyre…

KÖNYVEK  az ünnepekre hangolva

Végh György: Különös karácsony Korosztály: 4+

A csupa titok ládikában lakó karácsonyfadíszek nagy útra indulnak. Az erdő mélyén már izgatottan várják őket az állatok. Közösen találnak rá a legszebb kis fenyőre, és visszaindulnak vele a városba. Vajon időben megérkeznek a gyerekekhez?
Végh György most először megjelenő, kedves meséje Kőszeghy Csilla rajzaival tökéletes karácsonyi ajándék.

Boldizsár Ildikó: Esti mesék a boldogságról Korosztály: 6+

Egyiknek a szerelem, másiknak a pénz, harmadiknak a hírnév, negyediknek az elnyert barátság, ötödiknek az, ha jót tehet valakivel – a boldogság mindenkinek mást jelent, ám a boldogság keresése mindig hasonló: izgalmas, kalandos és tanulságos. Boldizsár Ildikó író-mesekutató ezúttal olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek hősei akkor is boldogok akarnak lenni, ha ehhez ezer akadályt kell legyőzniük: így kerülhettek egymás mellé európai és ázsiai népmesék, valamint híres írók klasszikus művei. Az örökké elégedetlen kis kanász, a nehéz sorsú mostohalány, a gyógyulásért bármire kész beteg király, az asszonyok szigetén rekedt királyfi vagy éppen a hiszékeny legény története mind-mind felejthetetlen esti mesék.

 Mándy Iván: Csutak színre lép  Korosztály: 10+

Az Ér utcaiak és a Vay Ádám utcaiak ki nem állhatják egymást. Csutak az Ér utcaiak bandájába tartozik. Nem ő a legerősebb, nem is ő a legbátrabb, mégis fontos feladatokat bíznak rá. Ő áll őrt a raktár előtt, nehogy a Vay Ádám utcaiak megrongálhassák a ródlikat a verseny előtt, és ő kapja meg a Csongor és Tünde diákelőadás főszerepét is. Kérdés, hogy az érzékeny és álmodozó fiú képes-e élni a lehetőségekkel, vagy – legalábbis a többiek szemében – örök vesztes marad…

Bepillanthatunk a Teleki tér környékének szórakoztató bandaharcába, megismerhetjük annak jellegzetes alakjait: a pökhendi Nagyvilági Főcsőt, a derék Színes Gézát, meg persze nagy rajongóját, Drugics Ágit, akinek Csutak Csongorként akar szerelmet vallani. De fontos szerep jut a történetben egy beszélő kerítésnek is.

Fekete István: Éjféli harangszó – karácsonyi novella válogatás Korosztály: 18+

A kötet szereplői hétköznapi hősök: falusi emberek, akik küzdenek a szegénységgel, az öregséggel, az elmúlással, néha a szerelmi bánattal, mások rosszindulatával, vagy éppen a szeszélyes időjárással. Nem mindig diadalmaskodnak, de a bölcsesség és az egymásra figyelés átsegíti őket a nehéz időszakokon. A történetek között humoros, drámai, sőt meséket idéző is akad, s nem hiányoznak a tájakat vagy természeti jelenségeket bemutató, jellegzetes stílusú Fekete István-írások sem.
Az elbeszélések mintha egyetlen évet ölelnének fel: télutón játszódik az első novella, az utolsóban pedig kitavaszodik. A karácsonyról több történet is szól, ez az az ünnepi időszak, amelyben a falvak szűkszavú, szemérmes népének is megered a nyelve.
A novellákat Bányász István válogatta, a kötet grafikáit, amelyek visszaadják a hol álomszerű, hol szinte szociografikus pontosságú novellák hangulatát, Herbszt László készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top