+ Interjú

Aki eljön erre a koncertre, szerencsés éve lesz

Úgy látjuk, hogy a PFZ nagyon komoly színvonalat képvisel. Nekem az is tetszik, hogy Horváth Zsolt vezetésével évek óta tudatosan, kemény munkával építik magukat – meséli Kecskés Péter, a zenekar támogatója az újévi díszhangverseny kapcsán.

Az újévi koncert az egyik legkedveltebb alkalmi koncertforma. Eredetileg a Bécsi Filharmonikusok találták ki. 1939-ben játszották először, Clemens Krauss vezényelt. 1940-ben  elmaradt a hangverseny, azóta viszont minden január 1-én megtartották a koncertet, amely negyed 12-kor kezdődik és a Strauss-család műveire épül. Népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy 1959-től nem csak a rádió, hanem az osztrák televízió is közvetítette a hangversenyeket, amelyeket hamarosan Európa és a világ számos televíziótársasága átvett. A Neujahrkonzerteken a világ egyik legjobb zenekarát a kor legnagyobb karmesterei vezényelték, többek között Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nicolaus Harnoncourt, Georges Pretre vagy Carlos Kleiber.

Sokan próbálták azóta leutánozni ezt a modellt – változó sikerrel. Magyarországon a legtartósabb modell Pécsett alakult ki, ahol a Pannon Filharmonikusok 2005 óta tartanak újévi díszhangversenyt. A zenekar akkori vezető karmestere, Hamar Zsolt kezdte el, a hagyomány azóta is töretlen. Meggyökeresedésében nagy szerepet játszott a Kodály Központ megépülése, és az, hogy a város közönsége is pártolta az ötletet. Az utóbbi években a január 2-a az időpont, így nem kell versengeni Béccsel. A hangversenyt a PFZ vezető karmestere dirigálja, idén Bogányi Tibor fog vezényelni. A koncert ezúttal nem Straussközpontú. Rossini, Gerhwin, Bernstein, Verdi és Dvořák műveiből hallhat majd részleteket a publikum, és megszólal Brahms VI. magyar tánca is.

Az idei díszhangversenynek két énekes vendége is lesz. Kálnay Zsófia, a fiatal mezzoszoprán a Magyra Állami Operaház egyik reklámarca. Legutóbb Humperdinck Jancsi és Juliska című meseoperájában Jancsit énekelte. Mint mezzo gyakran kell fiúkat alakítania a színpadon. Volt már Miklós a Hoffmann meséiben és Cherubino a Figaro házasságában. Ezen az estén egy híres női szerepéből énekel, Rosina kavatináját A sevillai borbélyból. A West side storyból László Boldizsárral adnak elő részéleteket. A nagyszerű tenor a Cotton Club Singers vezetőjeként egy másik zenei műfajban lett országosan ismert. Operaénekesként 2009-ben debütált Szegeden. Azóta is a Tisza-parti városban él, de sokat énekel a Magyar Állami Operaházban, Kassán, Pozsonyban, Kolozsvárt vagy Észtországban. Pécsett Donizetti Boleyn Annájában láthatta a publikum. Kálnay Zsófiával többek között a Hoffmann meséiben, a West side storyban legutóbb pedig a Bánk bánban léptek föl együtt. A tenor A trubadúr nagy kétrészes áriáját énekli, valamint a Rigoletto slágerét: Az asszony ingatag.

Kecskés Péter

A koncertek rendszeres látogatója és támogatója Kecskés Péter, a Duplex-Rota Kft. tulajdonosa. Legalább 8-9 éve részt vesz rajta, általában szélesebb családjával együtt, idén 12-en mennek.

– Ez nemcsak művészeti, de társadalmi esemény is Pécsett. Mindenki, aki számít, részt akar venni rajta. A jegyek már december elején elkelnek, soha nincs üres hely. Nekünk mindig tetszett ez az esemény. Több generációt képviselünk, de a program ugyanúgy tetszik a huszonéveseknek, mint a nyugdíjas korúaknak. Pécsett ez a koncert lassan kabalát jelent. Azért jönnek el az emberek, mert aki részt vesz, annak szerencsés éve lesz. Mi legalábbis így magyarázzuk. Mindig jól érezzük magunkat.

– A zenei élmény a fontos, vagy a találkozások?

– Mind a kettő. A szünetben van egy kis pezsgőzés, a végén pedig egy szűkebb körű fogadás, amelyen a zenekar tagjai, a partnerek és a támogatók vesznek részt. Mindig ott van polgármester úr, általában eljön Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kulturális államtitkár, sok cégvezető, tulajdonos, művész. Itt szokták átadni az év legkedvesebb zenészei díjat is.

– A zenekar a közönséget is bevonja a játékba.

– Az utolsó szám mindig a Radeczky-induló. Ez nem szerepel a hivatalos műsorfüzetben, de mindenki tudja, várja. A közönséget több szekcióra osztják, és a karmester úr mindig mutatja, ki hogyan tapsoljon a refrénre. Ez teljesen föloldja a hangulatot.

– Ön támogatója is a zenekarnak.

– A családunknak nyomdaipari vállalkozása van már több mint 30 éve. A zenekart természetben is támogatjuk, kedvezményesen készítjük el a kiadványaikat. De az adónk egy százalékát is nekik szoktuk fölajánlani. Úgy látjuk, hogy a PFZ nagyon komoly színvonalat képvisel. Nekem az is tetszik, hogy Horváth Zsolt vezetésével évek óta tudatosan, kemény munkával építik magukat. Pécsett mindenki büszke erre a zenekarra. Nekem, mint cégvezetőnek az is tetszik, hogy milyen szisztematikusan, átgondoltan építik föl magukat, hogy milyen jól szervezetten működnek. Az első perctől láttuk, hogy ő ezt milyen komolyan gondolja, és egy ilyen projekt mellé jól esik odaállni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top