+ Irodalom

Hogyan szólal meg a Szívek dallama egy kis zenélődobozban?

A Szívek dallama arra szeretne rámutatni, hogy mind különbözőek vagyunk és sokféleképpen lehet szeretni. A könyvet egy zenélődoboz foglalja keretbe, melyet valamilyen módon mind a négy szerzőnek bele kellett szőnie saját novellájába. Könyvbemutatón jártunk.

Októberben jelent meg a Menő Könyveknél a Szívek dallama című kötet, melyben Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna egy-egy novellájával találkozhat az olvasó. A könyvet december 2-án mutatták be a Magvető Caféban, ahol jelen volt a négy szerző, a kötet szerkesztője, Csapody Kinga, sőt, még a Tomo, az eb is –  utóbbi valósággal fürdőzött a rivaldafényben. A telt ház előtt zajló beszélgetést a Menő Könyvek munkatársa, Kertész Edina vezette. A Szívek dallama arra szeretne rámutatni, hogy mind különbözőek vagyunk és sokféleképpen lehet szeretni. A könyvet egy zenélődoboz foglalja keretbe, melyet valamilyen módon mind a négy szerzőnek bele kellett szőnie saját novellájába. Bár más-más stílust képviselnek, Csapody Kinga biztos volt benne, hogy mindannyian örömmel vállalják majd a kihívást, és elkészül a Szívek dallama. Kertész Edina először Balázsy Pannától érdeklődött, hogy mennyiben más kamaszoknak írni, mint gyerekeknek.

„Teljesen más volt. A gyerekkönyvnél nagyon megtaláltam a hangot. Ez még egy kísérleti fázisban lévő novella, vagy kisregény. Egy 30 évvel ezelőtti történet megzenésítése. A 86-os, 87-es télről szól, ami egészen különleges volt. Magamtól biztos nem tettem volna bele zenélődobozt a történetbe, de utólag nem bánom, hogy belekerült”

– válaszolta a szerző.

Lakatos Levente, Szabó T. Anna, Kalapos Éva Veronika, Balázsy Panna, Csapody Kinga és Kertész Edina a Szívek dallama könyvbemutatóján a Magvető Caféban – a szerző fotója

Mint Csapody Kingától megtudtuk, eredetileg egy karácsonyfadísz szolgáltatta volna a négy novella kerettörténetét, de végül inkább a zenélődoboz mellett döntöttek. Kalapos Éva Veronika történetének szereplői csetlenek-botlanak, nehezen kerülnek közel egymáshoz. Ennek hátteréről mesélt az írónő:

„Ösztönből mindig a nehezebb utat választom. Sokkal érdekesebb megmutatni, amikor egy ember nem tud azonnal túllépni saját magán. Soha nem tudom megmondani, hogy honnan indul el bennem egy történet. Csak a zenélődoboz volt adott. Anna egyszer azt mondta nekem, hogy meg kell szakadnia a szívemnek a szereplőimért. Azóta így próbálok hozzáállni a történetem szereplőihez, és ettől lesznek emberiek.”

A Szabó T. Anna által írt történet három levélből rajzolódik ki. Hogy miért pont három?

Szabó T. Anna mesél novellájának hátteréről – a szerző fotója

„Kinga megmondta, mekkora terjedelmű szöveget kell írni. Megírtam az anya levelét a lányának, és borzasztóan boldog voltam, hogy kész a szöveg. Aztán Kinga szólt, hogy háromszor ennyit kellett volna írnom. Kétségbeestem, mert úgy éreztem, ehhez a novellához már nem tudok hozzányúlni. Ekkor jött az ötlet, hogy legyenek válaszlevelek is, ami izgalmassá tette a történetet”

– avatta be a könyvbemutató közönségét a Kolozsváron született költőnő. Lakatos Levente elsősorban erotikus thrillereivel vonult be az irodalmi köztudatba, debütáló novellája Az első című antológiában jelent meg. A krimiszál a Szívek dallamába írt novellájában is megtalálható.

„Szeretem a kihívásokat. Jelen esetben az volt a kihívás, hogy a novellában végig fenntartsam az izgalmat. Szerettem volna misztikumot építeni a történet köré. Azért érdekel a krimi, mert én is szeretek nyomozgatni. Érdekes feladat dramaturgiailag felépíteni a bűnügyi szál kibontakozását. Közel került hozzám a novella műfaj. Tervezem, hogy írok majd egy saját novelláskötetet”

– mondta a 31 éves író. A Szívek dallama és a szerzők mellett fontos szerepet kapott a fent már említett négylábú is. Tomo türelmesen ülte, feküdte végig a könyvbemutatót gazdája, Lakatos Levente mellett. Egyszer meg is nevettette a közönséget, amikor percekig képtelen volt abbahagyni a tüsszögést. De térjünk vissza az irodalomhoz. A könyvbemutató végén Kertész Edina arról kérdezte a Szívek dallama kötet szerkesztőjét, hogy milyen érzés volt együtt dolgozni a szerzőkkel.

„Mindig izgalmas volt várni, hogy melyikük milyen novellát írt. De ők is várták, hogy mikor olvasom el, amit küldtek, és kíváncsiak voltak, mit válaszolok nekik”

– mondta Csapody Kinga. Azt is elárulta, hogy a Menő Könyvek „Az ​első” című antológia sikerén felbuzdulva újabb novellagyűjteményt készül kiadni a. A második antológia a szakítás témáját járja majd körbe. A beszélgetés végén a résztvevők megvásárolhatták és egyből dedikáltathatták is a Szívek dallamát. Ha te is kedvet kaptál a könyvhöz, ide kattintva megvásárolhatod.

Hogyan szólal meg a Szívek dallama egy kis zenélődobozban?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top