+ Képzőművészet

Hamisítják a Hollóházi porcelánt

A hamisítók házi körülmények között, fehér porcelánokra égették rá a mintákat és a Hollóházi márkajelzést.

Ez eredeti

Hamis Hollóházi porcelánok készítése és forgalmazása miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói.

A Hollóházi porcelánurnák kizárólagos forgalmazója fedezte fel, hogy rajtuk kívül más is árul ilyen terméket az interneten, ráadásul jóval olcsóbban. A zugkereskedő áruja sem minőségében, sem a Hollóházi minták használatában nem felelt meg a porcelángyár szigorú előírásainak.

A házkutatáskor kiderült, hogy a hamisítók házi körülmények között, fehér porcelánokra égették rá a mintákat és a Hollóházi márkajelzést. Ezen kívül ugyan eredeti Hollóházi, de selejtbe szánt gyártmányokhoz is hozzájutottak, amiket drágán, első osztályú áruként adtak el. Az urnák mellett étkészleteket és egyéb porcelán dísztárgyakat is hamisítottak, ezeket a nyomozók lefoglalták, értékük meghaladja a háromszázezer forintot, de a nyomozás további szakaszában az összérték minden bizonnyal emelkedni fog.

A pénzügyi nyomozók az oltalom alatt álló termékek utánzása és értékesítése, vagyis iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folytatják a nyomozást. Ez a bűncselekmény akár két év börtönbüntetéssel is sújtható.

Néhány éve, szintén a NAV pénzügyi nyomozói folytatták azt a büntetőeljárást, amelyben a Veszprémi Törvényszék hasonló bűncselekmény miatt börtönbüntetésre ítélt csalókat, akik egy másik híres magyar porcelánmárkát hamisítottak ugyanezzel a módszerrel. Akkor a bíróság másodfokon szigorította a büntetést azzal a céllal, hogy elriassza a további elkövetőket a hungarikumok hamisításától.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Judit szerint:

    Voltam Hollóházán gyárlátogatáson. Tanulságos és figyelelmre méltó nap volt, amikor megtanulhattam legalább felismerni azokat a jegyeket, amik nem tévesztenek meg vásárláskor. Hát én ezeket a képen látható „alkotásokat” ott helyben törtem volna össze a kedves eladó előtt, nézhetett volna nagyot. A helyzet az, hogy elterjedni látszik az a hamis tény, hogy olcsón meg lehet szerezni dolgokat. Nyílván ezeknek a képen látható tányéroknak sem volt túl magas áruk. Kis rossz indulattal nevezhetném giccses túristaáruknak. Az általam ismert hollóházi porcelánoknak a színvilágát , jellegzetes mintázatát nem ilyennek ismerem.A látogatásomkor volt alkalmam vásárolni is. Festett, festetlen darabok voltak némi hibával, amit a szakavatott szemek látnak csak. Erről azonban tájékoztattak bennünket vásárlókat, így kaptuk meg a piaci árnál valamivel olcsóbban. Azóta is nagy becsben tartom a termékeket, és mindig szívesen gondolok vissza az ottani látogatásomra.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top