+ Irodalom

A Titkos mozi a bizonyíték, hogy van még szusz a krimiben

Pacskovszky Zsolt legújabb kötete egy modern köntösbe öltöztetett romantikus krimi, nyakon öntve misztikummal és párizsi életérzéssel. Aki tizenéves családtagjának a könyvesboltokban keres karácsonyi ajándékot, a Titkos mozival valószínűleg nem fog tudni mellélőni.

A krimi műfajban már nehéz újat mutatni. A fantasy regényekkel is tele már a padlás. Akkor mégis milyen könyvvel lehet lekötni egy mai fiatalt?  A kérdést valószínűleg Pacskovszky Zsolt – a Szabadesés szerzője – is feltette magának, mert legújabb ifjúsági regényében éppúgy helyet kap az időutazás, egy rejtélyes bűncselekmény, a plátói szerelem, de még a John Lennon ellen elkövetett merénylet is. A Titkos mozi című kötetben többféle műfaj keveredik, a végeredmény mégsem izzadságszagú. A Móra Kiadónál megjelent könyv főszereplője a kissé magának való Marcell, aki párizsi bérlakásuk falában egy olyan szerkezetet talál, mellyel a szemközti kávézó múltbéli eseményeit követheti figyelemmel, mintha csak némafilmet nézne.

A szemlélődés során a gimnazista beleszeret a Ninette nevű pincérnőbe. Marcell nyomozni kezd, és a korabeli újságcikkekből tudja meg, hogy a talán nem is létező lányt komoly veszély fenyegeti, ezért a szobájában található különleges találmány segítségével próbálja megmenteni.

„Előfordult, hogy elbóbiskoltam a fáradtságtól, ahogy hevertem az ágyamon, lábbal a fal felé, fejem alatt a párnámmal. Az egyik ilyen alkalommal történt, hogy amikor felriadtam, egy férfit pillantottam meg az úttest közepén. Egy középtermetű, idős férfi bokáig érő fekete esőköpenyben, vastag szemüveggel, fején süvegre emlékeztető fekete kalappal, mely alól csimbókos, teljesen ősz haj ereszkedett a vállára. Olyan volt, mint aki a jelmezbálból tévedt oda. Akkor sem moccant, amikor egy közeledő autó lassítani kezdett, majd nagy ívben kikerülte. De nem a ruházata, nem a kinézete ejtett leginkább zavarba, és nem is az, hogy az úttest közepén ácsorog zsebre dugott kézzel. Mástól rettentem össze az első pillanatban: attól, hogy egyenesen az én ablakomra bámult fel. És nem olyan röviden, ahogy a lány szokott, hanem rendíthetetlenül. Úgy láttam, mintha mozogna a szája, mintha mormolna valamit.”

Ahogy a szerző megjegyzi a Titkos mozi fülszövegében, a könyvben három egybefonódó regényt olvashatunk, így három szereplő nézőpontjából követhetjük az eseményeket. Ez a megoldás egyáltalán nem zavaró, sőt, plusz csavart ad az amúgy sem teljesen szokványos sztorinak. Pacskovszky Zsolt – aki több fiatalokról, fiataloknak szóló kötetet írt már – teljesen életszagúan, hitelesen mutatja be a kötet tizenéves főszereplőjét és vívódását. Ez nem minden ifjúsági könyv szerzőjének sikerül – nem egy olyan kötettel találkoztam már, melyről lerítt, hogy a szerző semennyire sem ismeri a mai fiatalokat, gondjaikat és nyelvezetüket.

A Titkos mozi olvasása közben bele tudjuk képzelni magunkat Marcell helyébe, így könnyebben elmerülhetünk az egyébként feszes történetben. Pacskovszky Zsolt ügyesen adagolja a feszültséget, néha meg-meglepi az olvasót, miközben Párizst, mint a szerelem és misztikum városát is megidézi. Teszi mindezt felesleges érzelgősség nélkül. A végeredmény egy modern köntösbe öltöztetett romantikus krimi, nyakon öntve misztikummal és párizsi életérzéssel. Aki tizenéves családtagjának a könyvesboltokban keres karácsonyi ajándékot, a Titkos mozival valószínűleg nem fog mellélőni.

Ide kattintva bele is olvashatsz a könyvbe!

A Pacskovszky Zsolttal és testvérével, Pacskovszky Józseffel készült korábbi interjúnkat itt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top