+ Fotó

Ilyen lesz a híres Pozsonyi Naptár 2018-as száma

a pozsonyi naptár borítója
Keresés a weben

Negyedik éve jelenteti meg a régi Pozsony fényképeiből összeállított, népszerű falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A 2018-as kiadványba a város legendás fotográfusa, Körper Károly 130 éves felvételei kerültek.

Pozsony városának és lakóinak egyik legjelentősebb 19. századi fotográfusa az akkor Ausztriához tartozó Lombardia központjában, Milanóban született. Körper a birodalom fővárosában, Bécsben tanult fényképészetet, majd Pozsonyban telepedett le.

A Nemzeti Szálloda és a Zöldfa fogadó a mai Hotel Carlton helyén volt.

Egészen bizonyos, hogy első fotóit a városról még az 1860-as évek végén készítette, ezeken a felvételeken ugyanis olyan építmények és helyek szerepelnek, amelyek megörökített formájukban csak eddig az időszakig léteztek vagy voltak ismertek.

Körper 1870-ig beltéri portrékat is készített, az 1870-es és 1880-as években pedig főként vizitkártyákkal és kabinetképekkel foglalkozott. A vizitkártyák (carte de visite) kemény kartonra ragasztott, kis fényképek voltak. A portrékat családi albumokba gyűjtötték, a városképeket pedig emlékül és ajándékként vásárolták, akárcsak ma a hűtőmágneseket. A kabinetképek (cabinet portrait) a 1860-as évek végén jelentek meg, a vizitkártyák népszerűségének hanyatlásával. Nagyobb alakú, rendszerint 16 x 11 cm-es képek voltak.

A Ventur utca.

Körper Károlynak a Széna téren (a mai Május 1. téren) volt az első műterme. Az épület ma is áll, de siralmas állapota miatt kétséges a további sorsa. 1894-től a Kórház utcában újabb műtermet nyitott. A sarokház, melynek homlokzata részint a Kórház, részint a Mária utcára (Mariánska ulica) néz, elsősorban a legendás Kryštál bárról ismert. Körper a hagyományos fotografálás mellett egyéb szolgáltatásokat is kínált, nagyítások készítését is vállalta, és fényképészeti kellékeket árusított. Mivel 1894 és 1910 között legalább két helyen működött fényképészete, tulajdonképpen Pozsony első fotólabor-hálózatát hozta létre. Műtermeiben több képzett fotográfust és fotólaboránst alkalmazott, akik jórészt az ő cégében tanulták ki a mesterséget.

Körper igazi területe Pozsonynak, a város építészeti és történelmi emlékeinek, aktuális eseményeinek és mindennapjainak a fotózása volt. Tereket és utcákat bemutató, rendkívül kifejező zsánerképei a korhoz mérten kitűnő technikával készültek.

A Grassalkovich-palota.

Rendkívül kiterjedt életművét máig nem dolgozták fel teljesen. Vizitkártyái és kabinetképei, képeslapjai és fényképei ma értékes gyűjteménydarabok. Művei részben a Pozsonyi Városi Múzeumban, részben gyűjtőknél találhatók.

Külön említést érdemel a „Souvenir de Pressbourg” című, valamikor 1882 és 1885 között megjelent, pazar 16 x 11 cm-es kabinetképeket tartalmazó album/kazetta, amelyből a 2018-as POZSONYI NAPTÁR anyaga is készült. A sorozat digitális másolata Július Cmorej magángyűjtő nagylelkű felajánlásának köszönhetően került a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tulajdonába.

A naptár megjelentetését Pozsony–Óváros Önkormányzata, Pozsony főváros ARS Bratislavensis kulturális pályázati programja, a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat és a Pozsonyi Magyar Intézet támogatta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top