+ Film

Krzysztof Zanussi: A titkok szférája nélkül nem tudunk működni

Egy héten át Magyarországon forgatja Krzysztof Zanussi Éter című filmjét, amelyben magyar színész, László Zsolt is szerepet kapott. A forgatás szünetében mindketten meséltek a filmről.

Filmet forgat Budapesten és vidéki helyszíneken egy héten át Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező. Az Éter című mozi lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a jövő ősszel bemutatni tervezett alkotás fontos magyar szereplője László Zsolt.

„Annak idején négy éven át folytattam intenzív tanulmányokat a fizika területén, sajnos kiderült, hogy bár szeretem a fizikát, ez a kapcsolat egyoldalú, így aztán felismertem, hogy valami másba kell fognom, soha nem fogok Nobel-díjas tudós lenni. Az Éter első tanulmányaim visszatükröződése, állandó érdeklődésemé a tudományok iránt”

– mondta Krzysztof Zanussi a budapesti forgatás szünetében.

Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt, a főhős orvos a hadseregnél dolgozik.

Sztarenki Dóra színésznő Krzysztof Zanussi lengyel rendező Éter című filmjének budapesti forgatásán 2017. november 23-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Krzysztof Zanussi szerint a titkok szférája nélkül nem tudunk működni, ugyanakkor a tudomány nagyon gyakran helyettesíti a vallást, ami nagyon veszélyes.

„Ez vitt vissza Faust mítoszához. Amikor a 16. században Christopher Marlowe a Doctor Faustust írta, Faust olyan valaki volt, aki kezdett hinni a tudományban, ami szabadságot ad számunkra. Később Goethe gyönyörű mestermunkája, a Faust megalkotta az európai identitást. Kitaláltam egy történetet egy orvosról, aki étert használ, mint kvintesszenciát, vagyis az ötödik elemet. Sokáig úgy tartották, hogy a világegyetemet éter tölti ki, miközben egy nagyon hatékony fegyver is volt a fájdalom kiiktatására, de a tudat megsemmisítésére is. Tehát az éterrel megszüntethetem a fájdalmadat, de tudattalan rabszolgává is tehetlek vele, vagyis visszaélhetek az éterrel”

– magyarázta motivációját a világhírű lengyel alkotó.

Az Éter szereplőgárdája nemzetközi, a főszereplő Jacek Poniedzialek lengyel színész, az egyik főbb szerepet László Zsolt alakítja.

„Ismertem már más filmekből és nagyon örülök, hogy szerepel az Éterben, mert nagyon jól megérti, mit szeretnék. Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint azok a nagy színészek a generációmból, akikkel korábban együtt dolgozhattam. Említhetem akár Vittorio Gassman, Max von Sydow vagy Nyikita Mihalkov nevét, Zsolt egy sorban említhető velük”

– mondta Zanussi.

Az Éter forgatása decemberben fejeződik be Olaszországban, Triesztben. A rendező szerint tavaszra készülhet el és kerülhet különböző fesztiválokra.

László Zsolt színész Krzysztof Zanussi lengyel rendező Éter című filmjének budapesti forgatásán 2017. november 23-án.  Szereplőgárdája nemzetközi, a főszereplő Jacek Poniedzialek lengyel színész, az egyik főbb szerepet László Zsolt alakítja.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az európai film legjelentősebb alkotói között jegyzett 78 éves lengyel rendező műveit világszerte méltatták a legrangosabb filmfesztiválok, a Ritka látogatót (1971) Chicagóban, az Illuminációt (1973) Locarnóban, a Spirál (1978) és Konstans (1980) című rendezéseit Cannes-ban, az Imperatívust (1982) és A nyugodt Nap évét (1984) Velencében díjazták.

László Zsolt azt mondta, egy castingügynökség hívta fel azzal, hogy jó esélye lenne egy nagyobb szerepre egy lengyel filmben.

„Amikor Zanussi nevét meghallottam, azt hittem, csak ugratnak, de szerencsére igaz volt, hogy a világhírű rendező velem akar dolgozni. Egy castingon azért át kellett esnem, ami szerintem nem is sikerült jól, de egyszer csak értesítettek, hogy én kaptam a szerepet”

– idézte fel a magyar színművész.

Kitért arra, hogy ha külföldi produkciók Magyarországon forgatnak, a magyar színészeket általában kisebb szerepekre, néhány forgatási napra használják. Az Éterben a szerepe terjedelmileg nem olyan nagy, de fontos sarkköve a filmnek.

„Egy olyan figurát alakítok, aki a háttérből nyomon követi a főszereplő orvos életét. A doktor elkövet egy elég súlyos bűnt, amiért ki akarják végezni. Én vagyok az az ember, egy bíró, akinek a segítségével megmenekül a kivégzéstől, cserébe viszont kérek tőle egy-két dolgot”

– mondta László Zsolt.

Beszámolt arról, hogy szerdán kezdődött a budapesti forgatás, és jövő kedden végeznek Esztergomban. Augusztusban Lengyelországban kezdődött a közös munka, aztán szeptemberben Ukrajna, újra Lengyelország és Magyarország következett, novemberben megint Lengyelország, és forgatnak három napot Olaszországban is.

Az Éter elkészítését a Magyar Nemzeti Filmalap 58,5 millió forinttal támogatja. Havas Ágnes, a Filmalap vezetője elmondta: a Filmalapnak nagyon fontosak a európai koprodukciók, mert ezekben egyesíthetik ötleteiket. Zanussi világhírű alkotó, aki egy hetet forgat most Magyarországon.

A produkcióban számos hazai filmes vesz részt, a producerek között van Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Saul fia és Tiszta szívvel című mozifilmet is gyártó Laokoon Filmgroup csapata. A látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Rakovszky István szerint:

    Emigránsnak lenni mindig is keserűség. Akkor, ha nem a saját akaratodból kerültél el Hazádból. Még akkor is, ha ott kötsz ki ahol elvben szerettél volna és jól megy az életed.
    De az egyik mérvadó dolog a partner, a házastárs. Van amikor kényszerhelyzetbe kerülsz, és a lelkiismereted nem hagy kibújni belőle.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top