+ Gondolat

A 450 millió dolláros kérdés

450 millió dollár. A világ legnagyobb hírügynökségei szállítják az információt körbe a planétán a képről és az összegről. Festőtanoncok ecsetjei remegnek meg, munkanélküli bányászok legyintenek, bőrfotelekben befektetők kalkulálnak, műértő menedzserek szervezkednek…

leonardo: Salvator mundi - Világmegváltó

Mennyit ér a művészet? Kimutatható ez pénzben? Mit fejez ki az ár? Vajon az értéket, a befektetést, rajongást, ritkaságot, divatot, hagyományt, sznobizmust, pszichológiát, racionalizmust talán? Nem tudni a pontos választ, mindenesetre elgondolkodtató a hírekben szereplő, rekord szinten elkelt Leonardo festmény ára. 450 millió dollár.

Pestiesen szólva, azért ez már egy látható összeg. Mindannyiunk fantáziáját megmozgathatja. Hétköznapi emberek, mecénások, műgyűjtők és műértők, befektetők, aukciós házak munkatársai, mindannyian csettinthetnek egyet, hogy ez igen. 450 millió dollár.

Kistérségek önkormányzati képviselői számolhatják, hány közmunkás bérét tudnák ebből fedezni. Olajsejkek vakarják szakállukat töprengve, hogyan szerezhetnék meg ők ezt a képet, hogy széfjeik hűvösében pihentessék néhány évtizedig. Talán egy kis európai ország távoli falujában élő, módos gázszerelő is azon töpreng, hogy milyen jó lenne ez a Leonardo kép az irodájában, és már nyúl is a kis számológépért, hogy bepötyögve az összeget megtudja, mennyi is az annyi, futja-e vajon az idei keretből.

450 millió dollár. A világ legnagyobb hírügynökségei szállítják az információt körbe a planétán a képről és az összegről. Festőtanoncok ecsetjei remegnek meg, munkanélküli bányászok legyintenek, bőrfotelekben befektetők kalkulálnak, műértő menedzserek szervezkednek, hiszen nincs még itt az év vége. Ki tudja milyen meglepetések érkeznek még a műtárgyak világából? Először, másodszor, harmadszor, kalapács koppan, leütve, megvették!

Megvették, de megérte? A világ egyik leghíresebb befektetője Warren Buffett, és az ő mentorának, Benjamin Grahamnek társít az üzleti világ egy mondást, miszerint:

„Az ár az, amit fizetsz, az érték az, amit kapsz.”

Milyen értéket kapott a mostani festmény vásárlója? Nem tudni pontosan, csak az árat. Warren Buffett könnyebben számolja ki a befektetései értékeit, hiszen a műtárgyakhoz képest sokkal hétköznapibb piacon dolgozik. Biztosítócégek, borotvák és üdítőitalok kereskedelme, és egyéb területek. De hogyan számolja ki az ember a művészet értéket? Jelenleg a világon ez az a bizonyos 450 millió dolláros kérdés. Jövőre talán már egy nagyságrendileg is magasabb összegről beszélünk. Bár, van még néhány hét az évből, lehet hogy vastagabb pénztárcák is megnyílnak addig. Talán egy olajsejk, mecénás műgyűjtő, vagy ki tudja, lehet hogy pont egy gázszerelő által.

Szerző:  A Kolostor Őre, blogger

www.meditacionk.blogspot.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top