+ Képzőművészet

Akik szerelmükben és művészetükben is egyesültek

Kalandos élete és bensőséges kapcsolata volt Kandó Gyula festőnek és feleségének, Ata Kandó fotográfusnak.

Kalandos élete és bensőséges kapcsolata volt Kandó Gyula festőnek és feleségének, Ata Kandó fotográfusnak. Szerelmük kölcsönösen áthatotta művészetüket.

Felesége szerint, ha Kandó Gyula (1908–1968) nem tért volna vissza Magyarországra, akkor ma Kandinszkijhez, Paul Klee-hez hasonló, világhírű absztrakt festőként lenne számon tartva. Neki köszönhetjük, hogy a hagyatékként már korábban itt őrzött művekkel együtt az FMC Kandó Gyula kollekciója több száz darabra növekedett. A festő műveit többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a bostoni Museum of Fine Art-ban is megtaláljuk, ahogy magángyűjteményekben is, amit ebben a kiállításban a Nagy Gábor színésztől kölcsönkapott darabok prezentálnak.

A két szenvedélyes művész házasságából három gyermek született, Szentendréhez Bálint Endre barátjukon keresztül kötődtek. Kandó Gyula így közel tíz évet töltött a városban.

A nemrég elhunyt Ata Kandó (1913–2017) – született Görög Etelka – is izgalmas életutat járt be: 104 évét végig aktívan töltötte, amely során pályája párhuzamosan haladt a legnagyobb fotós legendákkal. Párizsban például Robert Capa laboránsa és pártfogoltja volt. Férje távozása után gyermekeit egyedül tartotta el divatfotózásból és világjárása során készített képeinek publikálásából. Fotográfiáit többek között magángyűjtőknél találjuk, míg ’56-os felvételeit a Magyar Nemzeti Múzeumban, de nagyobb kollekcióval rendelkezik tőle az amszterdami fotómúzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét) is, ahonnan a kiállításra 13 vintage fényképe érkezett. Ata szívélyes természetű, varázslatos egyéniség volt sok baráttal, amelynek lenyomatai szintén színesítik az anyagot.

Érdekessége a kiállításnak, hogy néhány Bálint Endre festménnyel szemlélteti Kandó Gyula művészi látásmódjának alakulását, és hogy megismerhetjük eddig nem látott, erotikus témájú, absztrakt grafikai sorozatát és feleségéről készített remek felvételeit is.

Az FMC gyűjteményének kiemelkedő alakjait bemutató sorozatban most az ő műveikből láthattok válogatást. A kiállítás megnyitója november 22-én, 18 órakor lesz a Szentendrei Képtárban.

Akik szerelmükben és művészetükben is egyesültek
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top