+ Irodalom

500 m2 tömény kultúra – különleges kávézóval bővül Budapest

A szervezők nem titkolt célja, hogy a Három Hollóval egy olyan alkotói oázist hozzanak létre, amire bátran rá lehet húzni a művészeti műhely címkét is.

November 22-én izgalmas helyszínnel gazdagodik a hazai kulturális front, amely a tervek szerint vérfrissítésként hat majd a pesti művészeti szcénára is. A Három Holló egy komplett művészeti univerzumot kíván megteremteni, ahol egy helyen valósul meg a kávézó és a folyóirat-szerkesztőség, és a hely rendezvényeknek is otthont ad majd. Wilhelm Droste író, műfordító, irodalomtörténész, Ady Endre szerelmeseként a költő egykori kedvenc kocsmája nevével a város egy teljesen más pontján új irodalmi kávéház létrehozásával tiszteleg költészete nagysága előtt.

A Piarista Rend nagyvonalú támogatásának köszönhetően létrejövő kulturális bázisban felváltva zajlik majd az alkotótevékenység az irodalom, a színház, a film, a vizuális művészetek és a zenei előadó-művészet terén, független művészek és művészeti társulatok bemutatásával, felkarolásával, támogatásával. A szervezők nem titkolt célja, hogy a Három Hollóval egy olyan alkotói oázist hozzanak létre, amire bátran rá lehet húzni a művészeti műhely címkét is.

Az irodalmi kávézónak már a megnyitója impozánsnak ígérkezik, ahol a honi kulturális közeg elismert és különleges tagjai egyaránt tiszteletüket teszik. A Három Holló izgalmas jövőképének sűrített esszenciája valósul meg az eseményen: a november 22-én nyíló kávéházban írói köszöntőt mond Tolnai Ottó, Lábass Endre, Wilhelm Droste; az Orfeumban a helyet üdvözlendő felolvas majd Bartók Imre, Karafiáth Orsolya, Lázár Júlia, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Seregi Tamás és Spiró György. A közönséget Ady verseinek megszólaltatásra invitálja majd Gyukics Gábor, Nagy Zsombor moderálásában. Fényképekkel idézi meg a hely múltját Török András; a kávéházavatás tánccal és akcióval folytatódik, a késő éjszakában pedig a HANEM zenekar játszik.

Villany Leó. Fotó: Fedor Ilka

A megnyitó után sincs megállás, a szervezők egy többnapos fesztivállal mutatkoznak be a városi közönségnek. November 23-án Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza, a Willany Leó lép fel, amely a műfaji sajátosságok értelmében egyszeri és megismételhetetlen művészeti esemény lesz. November 24-én a kortárs költészet és a magyar underground sajátos nászának lehetünk tanúi Bárdos Deák Ági és Bujdosó János Bardo című koncertje közben. November 25-én az Erkel-díjas zeneszerző, Nagy János és triója adják elő a trió névadójának szerzeményeit, melyek alapvetően a jazzből és a világzenéből táplálkoznak. A nyitófesztivál záró napján, azaz november 26-án Gerlóczy Zsigmond és zongorája lesz a középpontban, a zenész saját darabjait játssza, és improvizál hangszerén.

A Szabad sajtó úton megvalósuló kultúrdzsemborira a belépés ingyenes, a szervezők 17 órától várják az érdeklődőket. Aki nagy dózisban is fogékony a művészetekre, szereti, ha magas az egy főre jutó művészek száma és emellett még a kávét sem veti meg, annak kihagyhatatlan program!

Három Holló/Drei Raben

Piarista köz 1. (bejárat a Szabad sajtó út felől) 1052 Budapest

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top