+ Életmód

Ma van a Transznemű emlékezés napja

Az emléknapra készült 2017-es frissítésben 325 gyilkosság szerepel, melyek 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között történtek

2017. november 20-án van a 19. nemzetközi Transznemű emlékezés napja. 1999 óta minden novemberben azokra a transznemű és dzsender-nonkonform emberekre emlékezünk, akik gyilkosság áldozatai lettek. Ezzel fejezzük ki előttük tiszteletünket és hívjuk fel a közvélemény figyelmét a gyűlöletre, diszkriminációra és előítéletekre, amellyel a transz emberek szembesülnek.

A Transgender Europe 2008-ban indult „Transz gyilkosság monitorozó” projektje szisztematikusan figyeli, gyűjti, valamint elemzi a transz emberek ellen elkövetett emberölések számát világszerte. Az emléknapra készült 2017-es frissítésben 325 gyilkosság szerepel, melyek 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között történtek. A felmérés kezdete óta eltelt 9 év alatt ez a szám elérte a 2609-et. Sajnálatos módon az utolsó három évben folyamatos növekedés volt tapasztalható az elkövetések gyakoriságában.

Napjainkra átlagosan minden 28. órában jelentenek gyilkosságot, melynek transz személy volt az áldozata, mégis sok eset láthatatlan marad. Fontos kiemelni, hogy nagy számban vannak az áldozatok között migráns, illetve etnikai kisebbséghez tartozó transz szexmunkás nők.

A Transvanilla Transznemű Egyesület határozottan elítéli a transzfóbia és az erőszakos bűncselekmények minden formáját és kiáll azok mellett, akiket nemi identitásuk miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

Egyesületünk és a Budapest Pride megemlékezést tart ma, ahol egy közös gyertyagyújtással emlékezünk az elmúlt évben meggyilkolt áldozatokra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top