+ művészet & politika

Visszaadta a Lendvai-díjat a Spinoza Háznak az újságíró Vona Gábor meghívása miatt

A Spinoza Házban egy éve Tódor János újságíró vehette át a Lendvai-díjat, amit most egy nyílt levél kíséretében visszaadott.

Fotó: Szalmás Péter

Amikor a Spinoza Ház tervbe vette, hogy Vona Gábort beszélgetésre hívja, többen megfenyegették a Házat, amelyről Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója számolt be. A beszélgetés megtörtént, ami nem maradt következmények nélkül. A Spinoza Házban egy éve Tódor János újságíró vehette át a Lendvai-díjat, amit most egy nyílt levél kíséretében visszaadott.

A levél:

Dr. Sándor Anna igazgató, Spinoza Ház

Kedves Igazgató Asszony!

Kedves Anna!

Tavaly ilyenkor találkoztunk a Lendvai-díj átadón, amikor is én kaptam a díjat.

Megütközéssel értesültem róla, hogy ugyanabban a teremben, ahol a megtisztelő díjat átvehettem egy szélsőjobboldali, újnáci párt elnöke volt a vendége a Kádár-rendszer egyik preferált újságírójának, Rangos Katalinnak.

Jómagam újságíróként-szociográfusként közel 40 éve írok a hazai rasszista, cigány -és zsidóellenes mozgalmakról, paramilitáns, félkatonai szervezetekről, amelyek többsége a Jobbik Magyarország Mozgalomból serkent ki. Cikkeim miatt rendszeresen fenyegetnek meg, jelentenek föl – rágalmazásra becsületsértésre hivatkozva – a magyar újnyilasok és az őket nyíltan pártfogásukba vevő hatóságok. A rendőrségen a feljelentések nyomán ilyenkor  rabosítanak, holott nem vagyok köztörvényes bűnöző, szemben az Ön színházában pódiumot kapott Vona Gábor pártjának több tagjával, egyebek közt a jelenleg az  Országgyűlés alelnöki tisztét betöltő Sneider Tamással, akit köztörvényes erőszakos cselekmény miatt jogerősen elítéltek.

Felháborítónak tartom, hogy a Spinoza Ház – ki tudja milyen megfontolásból – egy rasszista, homofób, szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál.

Megdöbbentett, hogy erre a nyilvános rendezvényre nem engedték be a jobboldali médiumokat, ezáltal alkotmány (alaptörvény) sértő módon önkényesen korlátozva a sajtószabadságot.

Tiltakozásul visszaadom a Spinoza Házban kézhez vett Lendvai-díjamat, és elhatározásomat a díj kuratóriumának is bejelentem.

A díjjal járó pénzjutalmat az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlottam föl, és átvételét követően azonnal átadtam az alapítvány képviselőjének. Amennyiben a díj visszaadása miatt a Lendvai-díj Alapítvány kuratóriuma úgy rendelkezik, természetesen a pénzjutalmat visszafizetem.

Balatonboglár, 2017. november 18.

Tódor János

Radnóti Miklós Antirasszista-díjas, Wallenberg-díjas, magyar Pulitzer- emlékdíjas újságíró, szociográfus

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top