+ Irodalom

Migránsok történetével kezdődött a Bécsi Könyvvásár megnyitóbeszéde

A megnyitóbeszédet 8-án este Karl-Markus Gauß tartotta. A Salzburg24 beszámolója szerint egy svájci példával kezdte. Egy kis, Lausanne melletti faluról. – Ladányi Péter beszámolója.

ORF Wien

Bécs közelebb van – A Bécsi Könyvvásárról (november  8. – 12.)

Alig lett vége a Frankfurti Könyvvásárnak, már itt van a legújabb könyváradat, a Buch Wien, azaz a Bécsi Könyvvásár. Bizonyára vannak olyanok, akik azon morfondíroznak, hogyan lehetne elkerülni a sok embert, s csöndben olvasni egy „barna, bús szobában” vagy egy könyvtár mélyén. De hát a könyveket ki kell adni, és – horribile dictu – megfelelő hírveréssel el kell adni. Az olvasónak is fontos, hogy az író előlépjen a könyvlapok közül: van keze, lába, arca. S van véleménye is!

A megnyitóbeszédet 8-án este Karl-Markus Gauß tartotta.

A Salzburg24 beszámolója szerint egy svájci példával kezdte. Egy kis, Lausanne melletti faluban nemcsak a francia nyelvet tanítják a migránsok gyermekeinek, hanem a könyvtárban létrehoztak egy soknyelvű irodalmi gyűjteményt, hogy a gyerekek anyanyelvi tudásukat is fejleszthessék, s így a francia elsajátítása is könnyebb legyen.

S mi van Ausztriában? – kérdezi Gauß. Azok, akik a közelmúltban az integráció fontosságát hangoztatták, legtöbbször azt szeretnék, hogy ez a folyamat ne sikerüljön.

Bizony, bizony. Túl magasak a költségek. Aki azzal az ígérettel lépett fel, hogy a migránsok a jövőben kevesebb támogatást kapjanak, mint ami a létfenntartásukhoz szükséges, az a méltányosság és az igazságosság védelmezőjének tüntette fel magát.

Izgalmas kezdés. Gauß-t nyilván sokkolták a választási eredmények. Egyébiránt a politikusok és a pártok vehemens bírálata Thomas Bernhard hazájában nem meglepő. Jó lenne majd a teljes szöveget elolvasni. Gauß biztosan megjelenteti majd folyóiratában, a „Literatur und Kritik”- ben.

Ebben az évben tizedszer rendezik meg a Bécsi Könyvvásárt.

A szervezőknek az volt a célja, hogy a könyvvásár nemzetközivé váljon. 20 nemzet írói vesznek részt rajta (Frankfurtban 120-an voltak.) Szlovénia a díszvendég, de erős a francia, a svéd és a horvát jelenlét. További számok: 381 író, 350 kiállító és 451 rendezvény várja a látogatókat. A magyar irodalmat Bencsik Orsolya, Molnár T. Eszter, Selyem Zsuzsa, Bartis Attila, Kis Tibor Noé, Dalos György és a Mágó-testvérek képviselik.

S ha már testvérek: emlékezetes lesz ez az év a Menasse-testvéreknek. Bármennyi meglepő, a könyvvásár díját a Berlinben élő Eva Menasse kapta a Tiere für Fortgeschrittene (Állatok haladóknak) c. regényéért. (Bátyjának, Robertnek, ítélték a Frankfurti Könyvvásár díját.) Érdekesnek ígérkezik még Olga Flor Klartraum (Éber álom) és Paulus Hochgatterer Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war (Azon a napon a nagyapám hős volt) c. regénye.

A jelenben élünk, a könyvvásár az élő irodalom színtere. Ugyanakkor a Margó Fesztiválon Krasznahorkai László elmondta, hogy amikor reggel fölkel, nem az újságokat lapozza fel, hanem az Iliász megfelelő helyét.

Ladányi Péter

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top