+ Színház

Megveszik a Pécsi Harmadik Színházat?

Pécsi Harmadik Színház

Olyan megoldás született, amely egyszerre biztosítja a PHSZ működését a jelenlegi uránvárosi teátrumi épületben, az intézmény kiemelt státuszának és állami támogatásának megtartását, ugyanakkor az önkormányzat számára költséghatékony.

A Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) százszázalékos önkormányzati tulajdonrészének megvásárlására tett vételi ajánlatot a Moravetz Produkció – jelentette be a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere pénteken.

Őri László pécsi sajtótájékoztatóján közölte: a tervek szerint január elsején életbe lépő tulajdonosváltást jóváhagyó előterjesztést november 16-án terjeszti a város közgyűlése elé.

Az 1988-ban alapított, állandó társulattal nem rendelkező, Vincze János vezetésével működő teátrum és a Pécsi Nemzeti Színházba (PNSZ) történő beolvasztásáról szeptember 7-én döntött a megyeszékhely képviselő-testülete.

Az azóta történt változásokról a kultúráért felelős városvezető elmondta: olyan megoldás született, amely egyszerre biztosítja a PHSZ működését a jelenlegi uránvárosi teátrumi épületben, az intézmény kiemelt státuszának és állami támogatásának megtartását, ugyanakkor az önkormányzat számára költséghatékony.

A PHSZ a kortárs magyar dráma műhelyeként, egyben befogadószínházként is jegyzett teátrum évek óta együttműködött Moravetz Leventével és a nevét viselő produkciós irodával. A társaság vételi kérelmet nyújtott be a PHSZ-t fenntartó nonprofit társaság megvásárlására – jelezte Őri László, aki kiemelte: a város kérése volt, hogy a színház jelenlegi arculata a jövőben is megmaradjon.

A megyeszékhely továbbra is biztosítja az intézmény kiemelt státuszát, az épület ingyenes használatát, továbbá „a költségvetési lehetőségek függvényében” támogatást is nyújt az intézménynek. Ennek összegét néhány hónap múlva állapítják meg.

Őri László hangsúlyozta azt is, hogy a tulajdonosváltás után a PHSZ a jelenlegi profil megtartása mellett az eddiginél több vidám, zenés-népszínházi darabot fog műsorra tűzni Uránvárosban és Pécs legnépesebb városrészében, Kertvárosban is.

Moravetz Levente, a fennállásának idén 20. jubileumát ünneplő Moravetz Produkció tulajdonosa a PHSZ-t és Vincze Jánost is méltatva reményének adott hangot, hogy a társulattal együtt sikeres színházat tudnak létrehozni, tovább bővítve annak repertoárját a pécsiek és a város környékén élők örömére.

A színházi szakember várakozása szerint a tervezett eddiginél több előadás nagyobb nézőszámot és bevételt eredményez, ami növeli a magánszemélyek és cégek támogatókedvét is.

Vincze János színházigazgató sikerként értékelte a fejleményeket, majd úgy vélekedett, hogy a korábbi beolvadást megszavazó közgyűlési döntés a Pécsi Harmadik Színház megszűnését eredményezte volna.

„Olyan megoldás született, amely valóban biztosítja e műhely továbbélését”

– méltatta a döntést, egyúttal kiválónak nevezte a teátrum és a Moravetz Produkció eddigi együttműködését.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top