+ Film

A Lé meg a Lola rendezője lesz a zsűrielnök a 68. Berlinalén

Karrierje kezdete óta maga szerezte a zenét filmjeihez. A Felhőatlasz filmzenéje számos díjat hozott számára, a legjobb zeneszerzőnek járó Golden Globe-díjra is jelölték.

Keresés a weben

Tom Tykwer német rendező, forgatókönyvíró, filmzeneszerző és producer lesz a 68. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál, a Berlinale zsűrijének elnöke.

A Berlinalén a többszörösen díjazott és nemzetközileg elismert filmes 1992 óta hat filmet mutatott be.

Tom Tykwer az egyik legkiemelkedőbb német rendező, és nemzetközi színtéren is a nagy filmművészek közé tartozik. Különleges tehetségét és innovativitását számos filmes műfajban megmutatta. Tom Tykwer személyében nagyszerű zsűrielnököt sikerült megnyernünk a 2018-as Berlinale számára

– idézi Dieter Kosslickot, a Berlinale igazgatóját a filmfesztivál csütörtöki közleménye.

Tykwer 1993-ban készítette első, Die tödliche Maria című játékfilmjét, majd produkciós céget alapított X Filme Creative Pool néven. Az ő forgatókönyvéből készült Az élet egy kártyavár című film, amely az 1997-es Berlinalén is szerepelt. Rendezőként jegyezte az 1997-es Téli alvókat és az 1998-ban bemutatott Lé meg a Lolát, amely a nemzetközi áttörést is meghozta számára.

Első idegen nyelvű filmje a 2002-es A gyilkosok is a mennyországba mennek volt, amelynek főszerepét Cate Blanchett játszotta. Ezt követte Patrick Süskind A parfüm – Egy gyilkos története című művének megfilmesítése, majd A bűn árfolyama című film, amely a 2009-es Berlinale nyitófilmje volt.

Három című 2010-es vígjátékáért megkapta a legjobb rendezőnek járó Német Filmdíjat. 2012-ben rendezte a Felhőatlasz című fantasztikus filmet. 2016-ban mutatták be A Hologram for the King című filmjét Tom Hanks főszereplésével. Legutóbbi projektjeivel (Sense8, Babilon Berlin) Tykwer a sorozatok világa felé nyitott.

Karrierje kezdete óta maga szerezte a zenét filmjeihez. A Felhőatlasz filmzenéje számos díjat hozott számára, a legjobb zeneszerzőnek járó Golden Globe-díjra is jelölték.

  • A 2018. február 15-én kezdődő 68. Berlináléról berlini tudósítónk, Ferber Katalin folyamatosan küldi majd a beszámolókat
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top