+ Tudomány

Közzétették Stephen Hawking 52 éve írt doktoriját a táguló univerzumokról

Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve. – mondta az egyetem kommunikációs vezetője.

Keresés a weben

Több mint kétmillióan voltak kíváncsiak egy hét alatt Stephen Hawking elméleti fizikus 1965-ben készült doktori értekezésére, amelyet a tudós ingyen tett hozzáférhetővé – számolt be róla a hétvégén BBC News.

Hawking A táguló univerzumok tulajdonságai (érdemes türelmesen várni a betöltésre) című doktorija olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a forgalom miatt egy időre összeomlott a Cambridge-i Egyetem kiadvány szekciójának honlapja. Több mint félmillióan próbálták meg letölteni a dolgozatot.

Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációért felelős helyettes vezetője “monumentálisnak” nevezte az adatokat. Hawking értekezése az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja.

Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve.

Hawking 24 évesen írta a 134 oldalas dokumentumot a cambridge-i Trinity Hall posztgraduális hallgatójaként.

Az egyetem adatai szerint a hétfőn szabadon hozzáférhetővé tett doktorit több mint kétmillió alkalommal tekintette meg mintegy 800 ezer egyéni böngésző a világ minden sarkából.

Korábban a professzor dolgozatának lemásolásért, beszkenneléséért vagy azért, ha valaki személyesen ment el a könyvtárba, hogy elolvassa, 65 fontot kellett fizetnie az egyetemnek.

Az egyetem reméli, hogy Hawking példáját követve más egykori hallgatói is szabadon hozzáférhetővé teszik tudományos munkáikat. Smith szerint ugyanis:

Semmi értelme elzárni a tudást és az információt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top