+ Tudomány

Űrhajósokat kérdezett Ferenc pápa arról, hogy hol az ember helye a világegyetemben

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, amely szerint a szeretet mozgatja az univerzumot.

Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott Ferenc pápa a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az ember helye a világegyetemben.

A történelemben most másodszor beszélt pápa a világűrben tartózkodó űrhajósokkal, első ízben XVI. Benedek pápa tette ezt 2011 áprilisában, aki a bolygó jövőjéről és a környezeti kérdésekről faggatta az akkori legénységet.

Jó napot vagy jó estét kívánok, mert amikor a világűrben van az ember, ezt sosem lehet tudni

– kezdte mondandóját Ferenc pápa a Vatikán egyik termében ülve, amikor műholdas kapcsolatba lépett az űrhajósokkal.

A csillagászat, amelynek segítségével megcsodálhatjuk a világegyetem végtelen horizontjait, kérdéseket ébreszt fel bennünk: honnan jövünk, hová megyünk? Világűrbeli tapasztalataik alapján mit gondol az ember helyéről a világegyetemben?

– kérdezte a katolikus egyházfő Paolo Nespoli olasz űrhajóst.

Randy Bresnik, az ISS amerika parancsnoka azt mondta Ferenc pápának, hogy a legnagyobb öröm a világűrben keringő laboratóriumban dolgozni, mert  minden kissé más perspektívából látható, mint ahogy Isten megteremtette.

A pápa azt kérdezte a három amerikai, két orosz és az olasz űrhajóstól, hogy miben lelik a munkájukban a legnagyobb örömet.

Bresnik azt válaszolta:

Az ember nem jöhet fel ide és nem láthatja a Föld leírhatatlan szépségét anélkül, hogy ne érintse meg a lelkét.

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, amely szerint a szeretet mozgatja az univerzumot. Alekszander Miszurkin orosz kozmonauta válaszában megjegyezte, hogy az űrben olvasta Saint-Exupéry A kis herceg című regényét, és megragadta, ahogyan a kisfiú a szeretetet értelmezi.

A szeretet ad erőt ahhoz, hogy valaki másért odaadjuk az életünket

– mondta az orosz űrhajós.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Nils Holgersson szerint:

    Ez a baj, hogy a pápa nem tudja még 80 éves létére, hol a helye

  2. Tellwili20 szerint:

    Szeretem az ilyen nagyon okosokat, akik azért is képesek a pápát kritizálni, mert még nyolcvan évesen is képes másoktól tanulni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top