+ Képzőművészet

Mamlúk üveglámpások és himalájai rézdobok a bécsi Világmúzeumban

A múzeum szerdai megnyitóünnepségeként André Heller osztrák művész álmodott meg egy szabadtéri performanszt a tolerancia, a tisztelet és az együttműködés jegyében.

Keresés a weben

Bécsi Világmúzeum néven nyitotta meg ismét a kapuit az elmúlt három évben nagyszabású renováláson átesett bécsi Néprajzi Múzeum.

A Heldenplatzon található négyezer négyzetméteres Weltmuseum Wien 14 kiállítótermében a világ öt kontinenséről származó több mint háromezer kincs, egyebek között a Mamlúk Birodalom idejéből való üveglámpások és himalájai rézdobok várják a látogatókat – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Az intézmény holland származású igazgatója, Steven Engelsman szerint különösen nagy hangsúlyt fektettek a gyűjteményben sorakozó darabok eredetére és történelmi jelentőségére, amelynek bemutatásában a tárgyak származási országaiban dolgozó kollégáik is tevékenyen részt vettek.

Az egyik csarnokot kifejezetten úgy alakították ki, hogy az interaktív kiállítási tárgyak révén élénk eszmecserére ösztönözze a látogatókat.

A megújult múzeum egyik kiállítótermét két afrikai államnak, Beninnek és Etiópiának szentelték. A Bécsi Világmúzeum gyűjteményében ugyanis jelentős mennyiségű, Beninből származó műtárgy sorakozik, amelyeket a brit hadsereg zsákmányolt még a 19. század végén.

Tíz évvel ezelőtt

az intézmény is részt vett az európai múzeumokat tömörítő Benin Dialogue Group nevű csoport megalapításában, amelynek tagjai most azt tervezik, hogy kölcsönadják gyűjteményeik egy részét egy állandó kiállítás számára Nigériában.

A Hoskins Architects, a Ralph Appelbaum Associates és az Osztrák Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal irányításával zajlott renoválási munkálatok eredményeként immár 1400 négyzetméternyi terület áll rendelkezésre az időszakos kiállítások számára.

A múzeum szerdai megnyitóünnepségeként André Heller osztrák művész álmodott meg egy szabadtéri performanszt a tolerancia, a tisztelet és az együttműködés jegyében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top