+ Film

Mi állhatott a sorozatos templombezárások hátterében?

A filmben amerikai magyar plébániák kálváriájáról is szó esik és drámai vallomások elevenítik fel a clevelandi magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet.

Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét.

A Los Angeles-i La Femme nemzetközi fesztivál közönsége ismerhette meg elsőként az A hit kiárusítása (Foreclosing on Faith) című dokumentumfilmet, amelyet a vatikáni rádió magyar adásának munkatársa, Somogyi Viktória és az Emmy-díjas Jeff MacIntyre amerikai operatőr-producer készített.

A dokumentumfilm az Egyesült Államokban riasztó méretű és gyorsaságú templombezárásokat mutatja be: pontosan elemzi az okokat, felvillantja a háttérben húzódó anyagi megfontolásokat és aprólékosan feltárja a hívők néhol hősies küzdelmét a közösséget megtartó templomokért.

Somogyi Viktória elmondta:

Az Egyesült Államokban immár történelmi méreteket ért el a katolikus templomok bezárása, pedig ezek a plébániák a társadalmi háló biztonságát nyújtó közösségi élet terei is, s minden egyes alkalommal, amikor bezárnak egy-egy templomot, a közösség egy része belerokkan.

Somogyi Viktória megfogalmazásában a filmben az új évezred Dávid és Góliát története rajzolódik ki.

A filmben amerikai magyar plébániák kálváriájáról is szó esik és drámai vallomások elevenítik fel a clevelandi magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet, amely egyébként győzelemmel ért véget, a templom ugyanis megmenekült a bezárástól.

A film létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mellett a Magyar Média Mecenatúra Program Ember Judit-pályázata támogatta 10 millió forinttal.

A La Femme nemzetközi filmfesztivált 2005-ben alapították és a filmipar női alkotóit – operatőröket, rendezőket – hivatott támogatni.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Béla Toller

    2017-10-29 - 08:33

    Szögezzük már le az elején, nem adunk pénzt ilyen marhaságokra. Ha ez tartja össze azt a harminc embert arrafelé, akkor ez ne tartsa őket vissza semmitől sem. Lehet egy szobában is imádkozni ! Ellenben nem lehet matektanár nélkül matekot tanítani, az úthibák sem gyógyupnak maguktól, a lopósokat sem álíltja meg a tilalomfa ! Stb.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top