+ művészet & politika

Két afgán menekültcsalád fogadta el Fischer Iván meghívását

Nagyon elszomorítottak az Őcsényben történtek. Az, hogy az emberek ennyire félnek, és ilyen gyűlölettel fordulnak az oda látogató szerencsétlen menekült családok felé – nyilatkozta Fischer Iván.

Hatállomásos európai turnéja után Magyarországon tartózkodó menekült családokat látott vendégül Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar október 22-i Kakaókoncertjén az együttes budapesti próbatermében.

Nagyon elszomorítottak az Őcsényben történtek. Az, hogy az emberek ennyire félnek, és ilyen gyűlölettel fordulnak az oda látogató szerencsétlen menekült családok felé

nyilatkozta korábban Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki ezért menekült és őcsényi családokat hívott meg a zenekar egyik október 22-i Kakaókoncertjére.

Ha közösen hallgatják meg a koncertet, csoda történhet. Évek óta azon dolgozom, hogy Magyarország jó hírét öregbítsem a világon, és nem szeretnék erről a célról lemondani.

A zenekar meghívását két Afganisztánból érkezett család fogadta el, akik a koncert után Fischer Ivánnal beszélgettek koncertélményükről. Az őcsényiek nem tudtak részt venni a koncerten.

Amszterdamtól Párizsig

A Kakaókoncertet megelőző héten az együttest hangosan ünnepelték Amszterdam, Stuttgart, Antwerpen, Dortmund, Eindhoven és Párizs koncerttermeiben. A zenekaron belül működő barokk együttes most először mutatkozott be nemzetközi színpadon, ami igazi kuriózum. A muzsikusok az elsőként megszólaló Bach-darabot korhű hangszereken, állva játszottak, míg Fischer Iván az orgona mellől irányította őket. Ezt az újdonságot a holland kritika is kiemelte:

Nem sok zenekar képes rá, hogy egyetlen koncerten belül játsszon Bachot autentikus hangszereken, egy népszerű Mozart-zongoraversenyt és egy romantikus orosz szimfóniát…. Vannak zenészek, akik egyetlen zenei stílusnak szentelik az életüket, és van Fischer Iván, aki szinte minden zenei korszakkal foglalkozik. Micsoda energia!

Dvořák 8. szimfóniáját hallgatva kétségtelenné vált, hogy a BFZ a világ egyik csúcszenekara – írták a stuttgarti koncert után, míg a párizsi fellépést követően Csajkovszkij 4. szimfóniájának „emlékezetes”, „mesés” előadását emelték ki. A szerző szerint a BFZ a bizonyíték arra, hogy egy zenekarnak nem kell többszázéves múlt ahhoz, hogy egyedi és csodálatos hangzása legyen. Egy másik ötcsillagos francia kritika ugyancsak a Csajkovszkij-szimfónia „mesteri kivitelezésről” számolt be.

A koncertek szólistája a hétszeres Grammy-díjas Emanuel Ax volt, aki „egyszerre elegáns és virtuóz”, „tűz és víz”, játékát „öröm hallgatni”. A világklasszis zongorista nem csak szólistaként remekelt, de a ráadásban, Johann és Joseph Strauss Pizzicato Polkájában az ütőst helyettesítve, sok-sok humorral játszott krotálon is.

A turné programjával a Fesztiválzenekar három teltházas koncertet adott a Müpában is. Legközelebb október 28-án és 29-én Takács-Nagy Gábor vezényli az együttest a Zeneakadémián, majd novemberben Dmitrij Kitajenko is Budapestre érkezik, hogy egy orosz programot dirigáljon a zenekar élén.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Anna Kisfaludiné Baán szerint:

    Fischer Iván kitől kapja a fizetését?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top