+ Színház

Sztrájkot hirdettek az Operaházban

Operaház

A sztrájkot három szakszervezet együtt hirdette meg azért, mert a tavasszal felmondott kollektív szerződés helyett Ókovács Szilveszer nem hajlandó másikat kötni.

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt. A dalszínház közleményében elítéli a „szakszervezeti diktátumot”, az esetleges sztrájkot pedig jogellenesnek nevezi, amelyet bíróságon fog megtámadni.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete csütörtökön kiadott sztrájkfelhívásában azt írja, hogy mivel Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket „folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik” ellenére sem hajlandó teljesíteni, a Magyar Állami Operaháznál október 28-án 17.30 órától 22 óráig tartó sztrájkot kezdeményeznek annak érdekében, hogy a „kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló” kollektív szerződést a jelenlegi főigazgató megkösse.

A szervezők abban bíznak, hogy a főigazgató legkésőbb a sztrájk alatt aláírja a szakszervezetek által megírt és hozzá eljuttatott dokumentumot. Amennyiben ez nem történik meg, további munkabeszüntetéseket helyeznek kilátásba.

A sztrájkot az Operaházban képviselettel és kollektív szerződési jogosultsággal rendelkező három szakszervezet (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete – MZTSZ, Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete – ODFSZ, Színházi Műszaki dolgozók Szakszervezet – SZMDSZ) együtt hirdette meg azért, mert a tavasszal felmondott kollektív szerződés helyett Ókovács Szilveszer nem hajlandó másikat kötni.

A szerződés hiánya a Magyar Állami Operaház közalkalmazottainak, művészeinek méltányos és jogos érdekeit súlyosan és elfogadható ok nélkül sérti, ezért volt kénytelen a szakszervezetek által alakított sztrájkbizottság a sztrájkfelhívást kibocsájtani.

Korábban a három szervezet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez eljuttatott nyilatkozatában többek között a kollektív szerződés hiánya miatt ellenezte Ókovács Szilveszter főigazgatói kinevezésének meghosszabbítását.

A Magyar Állami Operaház közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy három szakszervezeti vezetője újra „rémisztgeti az operarajongókat”. Mint írják, legutóbb augusztus elsején hirdettek sztrájkot, eredménytelenül. Azzal szemben, hogy a szakszervezetek szerint „fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a Kollektív Szerződés hiánya”, az Opera vezetése szerint az intézmény dolgozói csupán a munkateher csökkenését érzékelhették.

Felidézik, hogy korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel, emellett külföldi turnék vannak, a dolgozók illetménye pedig átlagosan több tízezer forinttal meghaladta a tavaly ezen időszaki bért. Az Opera ezen túl tartotta magát önkéntes vállalásához és nem indított csoportos létszámleépítést.

Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy ne dőljenek be a zavarkeltésnek és ne engedjék, hogy Reformáció500 eseménysorozat legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának bemutatója besározódjék. Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg – hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol

– írják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top