+ Irodalom

Elhunyt az énekes költő, aki nélkül szegényebb ország lett Kanada

Gord Downie, a Tragically Hit kanadai rockegyüttes énekese, dalszerzője volt, aki a kanadai nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált a kisvárosokról, a kanadai irodalomról és a jégkorongról írt dalaival.

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hip kanadai rockegyüttes énekese, dalszerzője, aki a kanadai nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált a kisvárosokról, a kanadai irodalomról és a jégkorongról írt dalaival.

Az 53 éves Downie-nál 2015-ben diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. Helyi idő szerint kedd este halt meg családja körében – közölte szerdán a család.

A súlyos beteg Downie, akit Kanada nem hivatalos koszorús költőjeként tartottak számon, múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott rajongóitól.

Justin Trudeau kanadai kormányfő könnyeket hullatva méltatta a „nemzet legjobb dalszerzőjét”, akitől – mint mondta – erőt és inspirációt merített.

Gord Downie nélkül szegényebb ország lettünk

– hangoztatta a miniszterelnök a parlamentben.

Downie közismert volt frenetikus színpadi jelenlétéről, arról, hogy a dalok közben hosszú történeteket mesélt el.

Az 1980-as években alakult Tragically Hip főiskolai zenekarként kezdte pályafutását, és mind a klasszikus, mint az alternatív rockadókon igen népszerű volt. 14 albumot adtak ki, sikerük azonban leginkább Kanadára és az Egyesült Államokra korlátozódott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top