+ Tudomány

Találtak a csehek egy 3 ezer éves templomot Egyiptomban

II. Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodásának idejében (Kr.e. 1279-1213) épült, eddig ismeretlen templomot fedeztek fel.

II. Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodásának idejében (Kr.e. 1279-1213) épült, eddig ismeretlen templomot fedeztek fel cseh régészek az egyiptomi Abu-Szírben – közölte a prágai Károly Egyetem bölcsészettudományi karának egyiptológiai intézete. (Képünk illusztráció)

A cseh régészek egyiptomi engedéllyel kutatnak a Kariróhoz közeli abu-szíri lelőhelyen.

Miroslav Bárta, a cseh régészcsoport vezetője szerint eddig ez az egyetlen, II. Ramszeszhez bizonyíthatóan kötődő vallási építmény a gízai Abu-Szír és Szakkara óegyiptomi lelőhelyeken.

A feltárt templom alapja 32-szor 51 méteres. Az épületbe, amelynek közepén udvar található, téglából épült széles úton lehetett bejutni. Az udvar végén emelkedik a kőből épített, három teremre osztott szentély, amelynek falain több helyen freskók, festmények maradványai láthatók. A templom két oldalán kisebb raktárak állnak.

A homokból kiásott épületmaradványokat a jövőben a szakértők tüzetesen megvizsgálják, hogy megállapíthassák a templom építésének idejét és rendeltetését.

A cseh régészek, akik közül Miroslav Verner világhírnévre tett szert, az 1980-as évek óta kutatnak Egyiptomban, már több jelentős lelet fűződik a nevükhöz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top