+ Képzőművészet

Egykor a herezacskóját szögelte a Vörös térre, most párizsi bankfiókot gyújtott fel

A 33 éves szentpétervári előadóművész hazájában azzal vált ismertté, hogy 2015. november 9-én felgyújtotta az FSZB (korábban a KGB rettegett szovjet titkosszolgálat) főhadiszállásának benzinnel lelocsolt kapuját a moszkvai Lubjanka téren.

Keresés a weben

Őrizetbe vették Párizsban hétfőn a tiltakozó performanszairól ismert Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművészt és élettársát, miután felgyújtották a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát – közölték rendőrségi források.

A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint az orosz művész, feketébe öltözve és fejét kopaszra borotválva, lángba borította vasárnapra éjjel a Banque de France-nak a párizsi Bastille téren található fiókjának a bejáratát. A felvételeken Pjotr Pavlenszkij az épület lángokban álló kapuja előtt pózol.

A párizsi tűzoltók szóvivője azt mondta, hogy a Bastille téren szándékosan felgyújtottak egy szeméthalmazt, amelyet a jegybank bejárathoz ragasztottak, és attól a kapu is lángra kapott.

A prefektúra tájékoztatása szerint az orosz protesztművészt és élettársát, Okszana Saliginát hétfőn szándékos gyújtogatás miatt előállították és őrizetbe vették.

A francia jegybank azt közölte, hogy a Bastille téri fiókja további intézkedésig nem nyit ki, mert

nem tudja biztosítani a szolgáltatásokat az ügyfeleinek.

A politikai töltetű megnyilvánulásairól elhíresült Pjotr Pavlenszkij és élettársa májusban menekültstátuszt kapott Franciaországban, miután Oroszországban egy nemi erőszakról szóló hamis vád alapján tíz év büntetőtáborban letöltendő büntetésre ítélhetik.

Egyebek mellett a herezacskójának a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szögelésével ismertté vált 33 éves szentpétervári előadóművész hazájában azzal vált ismertté, hogy 2015. november 9-én felgyújtotta az FSZB (korábban a KGB rettegett szovjet titkosszolgálat) főhadiszállásának benzinnel lelocsolt kapuját a moszkvai Lubjanka téren, a szolgálatok “terrorja” ellen tiltakozva, amiért csaknem félmillió rubeles (mintegy kétmillió forintos) bírságra ítélték. 2013 májusában pedig meztelenül, bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot tagjainak bebörtönzése ellen a szentpétervári törvényhozás előtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top