+ Film

Tarolt Katalóniában a legújabb Mundruczó-film

A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni.

A katalóniai Sitges-ben 50. alkalommal megrendezett nagy presztízsű filmfesztiválon a fődíjat és a legjobb effektek díját is elnyerte a Jupiter holdja, rendezőjét, Mundruczó Kornélt pedig különdíjjal is kitüntették a hétvégén.

A fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválja 255 alkotás felvonultatásával, Guillermo del Toro, Susan Sarandon, William Friedkin, Dario Argento, Udo Kier, Johnnie To és Mundruczó Kornél részvételével ünnepelte 50. születésnapját. A katalóniai filmünnep Mundruczó Kornélt rendezői munkássága elismeréseként Time Machine díjával tüntette ki péntek este, majd szombaton bejelentették, hogy a versenyprogramban szereplő Jupiter holdjáért a magyar rendező veheti át a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is – írták a közleményben, hozzátéve, hogy Mundruczó Kornél a díjakat személyesen veszi át szombat este Sitges-ben.

A Jupiter holdja, amelynek májusban Cannes-ban tartották a világpremierjét, és amelyet 45 országban vásároltak meg a helyi forgalmazók, világszerte kiemelkedő sikerrel szerepel a nemzetközi filmversenyeken. Az elmúlt hetekben Norvégiában, Belgiumban, Franciaországban, Macedóniában és Grúziában is rangos díjakkal jutalmazták.

A Jupiter holdját Norvégia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, Haugesundban a nemzetközi zsűri az Ökumenikus Filmdíjjal tüntette ki, indoklásuk szerint „eredeti, ambiciózus és egzisztencialista alkotás” született. A szakmai ítészek mellett a diákzsűri is a magyar filmet díjazta Haugesundban.

A párizsi Forum des Images-ban immár 23. alkalommal megrendezett L’Etrange filmfesztivál fődíjával jutalmazta Mundruczó Kornél alkotását szeptember közepén.

A belgiumi Ostende filmfesztiválján a magyar rendező csillagot kapott, olyan világhírű alkotók nyomdokaiba lépve, mint Charlotte Rampling, Mathias Shoenaerts és a Dardenne-fivérek. Ugyanezen a fesztiválon a Jupiter holdja operatőrét is díjazták.

Rév Marcellt az operatőrök legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválján, a macedóniai Bitolában is elismerték: a szakmai zsűri a Jupiter holdja operatőrét tüntette ki az Arany Kamera 300 fődíjjal, az indoklásban kiemelve Rév Marcell „megdöbbentő vizuális energiáját és kitűnő kreativitását”.

Grúziában a Batumiban megrendezett nemzetközi filmfesztiválon szeptember végén pedig a Jupiter holdjában nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte a legjobb színész díját.

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni. Engem a legjobban az foglalkoztat, hogy létezik-e közös hit, ami összeköthet még minket. Van-e megváltódás? Mi adhat reményt a legnehezebb időkben?

– teszi fel a kérdést Mundruczó Kornél legutóbbi filmjével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top