+ Történelem

Kiutasítottak egy Erasmus programban dolgozó történészt Lengyelországból

A tudós a lengyel érdekeket sértő tevékenységet folytatott, bekapcsolódott a Lengyelországgal szemben folytatott hibrid háborúba, és kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel.

A lengyel érdekeket sértő tevékenység miatt kiutasították Lengyelországból Dmitrij K. orosz történészt, a Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének (RISZI) munkatársát, aki az Erasmus európai mobilitási program keretében az egyik lengyelországi egyetemen dolgozott – jelentette be pénteken a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

Dmitrij K.-t a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) javaslatára utasították ki Lengyelországból még szerdán. Hatósági közlemények szerint:

A tudós a lengyel érdekeket sértő tevékenységet folytatott, bekapcsolódott a Lengyelországgal szemben folytatott hibrid háborúba, és kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel.

Az ABW szerint a moszkvai központú Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézete kutatójaként Dmitrij K. kapcsolatot keresett lengyelországi történészekkel, újságírókkal, és „együttműködést kezdeményezett” Moszkva-barát személyekkel.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a közszolgálati hírtelevíziónak (TVPInfo) elmondta: Dmitrij K. kapcsolatai révén többek között a lengyel-ukrán viszonynak ártó, a lengyel kormányt lejárató kampányokat kezdeményezett, ami

összhangban volt az orosz titkosszolgálatok Lengyelország ellen folytatott tevékenységével.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a tudós egy lengyelországi magánegyetemen dolgozott. Az egyetem rektora pénteken azt közölte a PAP hírügynökséggel, hogy intézménye még júniusban fegyelmi eljárást kezdeményezett Dmitrij K. ellen, „a lengyel történetírás interneten történő rágalmazása miatt”. Az egyetem arról tájékoztatta a történészt, hogy felbontják a vele kötött szerződést, melynek alapján elsősorban az orosz történelemről tartott előadásokat.

Az egyetem vezetése szerint az orosz tudós elhallgatta, hogy az orosz külföldi hírszerzés volt főnöke által irányított, az orosz kormánynak tanácsokat adó RISZI munkatársa.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Történészek, vegyészek, jogászok, politikusok…
    -még sorrendet sem tudok felállítani közöttük, hogy melyik a veszélyesebb fajta, melyek ártottak többet az emberiségnek…

    • Csépán szerint:

      A seggfejeket kifelejtetted, pedig azok a legveszélyesebbek, hiszen olyanok mint te :/

      • Gyzoltan szerint:

        -magam az origón állok, s innen nézve határozottan látom, hogy a seggfej te vagy!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top