+ Tudomány

A cseljabinszki katasztrófához hasonló méretű aszteroida közelít a Föld felé

A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik.

Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra, az égitest a tudósok szerint nem jelent veszélyt.

  • Viszonyítás: a Föld egyenlítői kerülete: 40 075,02 km

A 2012 TC4 nevű aszteroida átmérőjét az amerikai űrkutatási hivatal 12-27 méteresre teszi. Ha a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna.

Hasonló nagyságú égitest becsapódása 2013-ban Cseljabinszk orosz nagyvárosban komoly következményekkel járt: nagyjából 1500 volt a sérültek száma, 7000 épület rongálódott meg.

Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőben szükség lehet.

Az égitest elhaladása remek alkalom, hogy a földközeli objektumok megismeréséhez és követéséhez szükséges nemzetközi eszközöket teszteljük, és megvizsgáljuk, hogyan tudnánk valódi veszély esetén reagálni.

– írja az európai űrügynökség (ESA) közleménye

A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik

– mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége.

Az a becsapódás, melynek következtében a dinoszauruszok kihaltak, már 65 millió éve történt

– tette hozzá Jehn.

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni

– magyarázta Jehn.

A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top