+ Irodalom

Svéd-eritreai író kaphatja a gondolatszabadság Szaharov-díját

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista, Dawit Isaak svéd-eritreai író, újságíró vagy a venezuelai demokratikus ellenzék kaphatja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját – jelentették be kedden Brüsszelben a „döntősök” kiválasztása után.

A díjra eredetileg hét jelöltet állítottak. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetésre bármely frakció vagy legkevesebb negyven képviselő terjeszthet fel jelöltet. A parlament külügyi, fejlesztési és emberi jogi bizottságának tagjai közülük választották ki a „finalistákat” – közölte az EP sajtószolgálata.

Aura Lolita Chávez Ixcaquic olyan szervezet tagja, mely a természeti erőforrások és az emberi jogok védelméért harcol Guatemalában a bányászat, a fakitermelés és a mezőgazdasági ipar terjeszkedése ellenében. A Council of Ki’che’ Peoples (CPK) nevű csoport tagjait már többször megfenyegették.

Dawit Isaak egy eritreai letartóztatási hullám áldozata, akit 2001-ben ítéltek el tárgyalás nélkül. A férfit, akit 2005 óta senki nem látott, húsz másik újságíróval együtt vették őrizetbe, akik a demokratikus reformokért szólaltak fel az országban. Isaak már 2009-ben is a Szaharov-díj döntőse volt.

A harmadik jelölt a venezuelai demokratikus ellenzék és az ottani politikai bebörtönzöttek, akiket több, házi őrizetben vagy börtönben lévő ellenzéki politikus, köztük Leopoldo López, Antonio Ledezma és Yon Goicoechea képvisel.

Az 50 ezer euróval járó elismerés jelöltjei között volt még Asia Bibi pakisztáni keresztény nő, akit istenkáromlás miatt halálra ítéltek, Pierre Claver Mbonimpa burundi emberi jogi aktivista, valamint Selahattin Demirtas és Figen Yuksekdag, a törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnöke is.

A jelöltek közül az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája választja majd ki október 26-án, hogy ki kapja az idén 29. alkalommal kiosztott Szaharov díjat decemberben.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top