+ művészet & politika

Ők kapták az MMA 2017-es tagozati díjait

Nemzet művésze kft Fotó: Kovács Tamás, MTI

Az ülésen elhangzott az is: az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak át.

Átadták a 2017-es tagozati díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi tisztújító közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Az MMA építőművészeti díjában idén Szabó László Ybl-díjas építész, a népi építészet kutatója és oktatója részesült. A Film- és Fotóművészeti Tagozat által odaítélt Szőts István-díjat Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmtörténész, egyetemi tanár vehette át magas színvonalú szakmai munkájáért.

MMA ipar- és tervezőművészeti díját Baliga Kornél Podmaniczky-díjas építész, belsőépítész nyerte el. Az Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díját Kemsei István költő, esszéista és kritikus kapta “szubjektív tárgyiasságot” tükröző műveiért. Az MMA képzőművészeti elismerését Molnár Sándor nyerte el hat évtizedet átívelő művészeti és pedagógiai munkájáért. A díjat a Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész nevében lánya vette át.

Az MMA művészetelméleti elismerését, a Cs. Szabó László-díjat Tóth László irodalom- és művelődéstörténész, költő és műfordító vehette át értékközpontú munkásságáért. A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díját Küllős Imola, a régi magyar népköltészet kutatója kapta, míg Orosz Adél a Színházművészeti Tagozat elismerését nyerte el, a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas táncművész a díjat egy későbbi időpontban veszi át. A Zeneművészeti Tagozat idén Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra-fesztivál alapítóját ismerte el.

Az ülésen elhangzott az is: az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak át.

Az eseményen megemlékeztek az MMA előző, május 25-i közgyűlése óta elhunyt akadémikusokról, Devich János Liszt Ferenc-díjas csellóművészről, Jókai Anna íróról, a nemzet művészéről, Mács József íróról és Mőcsényi Mihály tájépítészről, valamint Szabados Árpád Munkácsy-díjas grafikus és festőművészről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top