+ Ajánló

Willendorfi vénusztól az állateledelekig – Szarka Péter megmutatja

Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen – Szarka Péter sok ihletet merít a trash- és az ipari tárgyak esztétikájából. November 5-ig a Trafó Galériában!

Szarka Péter (1964) művészetét a legszélesebb körben a mai napig is a 2000-es években 3d rendereléssel készült c-printjeivel azonosítják, melyek gyakran álomszerű figurális víziókat jelenítettek meg. Mire egy merőben új generáció kezdte el immáron anyanyelvként használni a 3d renderelt képeket, amelyekkel majd egy évtizeddel korábban már Szarka kísérletezett, az ő érdeklődése más irányba fordult és a korábbi vegytisztán digitális vizualitását egy olyan, anyagokkal és gesztusokkal festőibb módon kísérletező hibrid nyelvre cserélte, amely sok ihletet merít a trash-, és az ipari tárgyak-esztétikájából.

A Trafó Galéria terébe készülő új művek revelatív frissességről tesznek tanúbizonyságot; találunk köztük terepasztalokat, hangtalan hang-installációt , manipulált talált tárgyakat. Szarka egy évvel korábbi 3d nyomtatáson is alapuló ciklusa a Hidegháborúval a globális felmelegedés ellen címet viselte, mely most kifordul trafós kiállítása alkalmával, nyilván nem függetlenül a világ általános politikai klímájától. A kiállítás mégis a döntés(ek) pszichológai folyamatainak megfigyelése körül sűrűsödik össze. A Szarkát évtizedek óta foglalkoztató spontán „vagy-vagy”, „versus” helyzetek következtében áll elő most is a kiállításon látható formák és műfajok halmaza, amik kultúrtörténeti témák széles körét ölelik fel, a Willendorfi vénusztól, a manipulált fotográfiai perspektívákon át az állateledelekig.

Szarka Péter 1989-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán és az 1995-ig aktív Újlak Csoport alapító tagja volt. Az őt képviselő acb Galérián kívül, ahol számos önálló kiállítása volt az elmúlt több mint egy évtizedben, egyéni kiállítása volt 2003-ban a Műcsarnokban, valamint több alkalommal a Liget Galériában is Budapesten. Részt vett 2004-ben a Sao Paoló-i Biennálén, korábban művekkel szerepelt a frankfurti Schirn Kunsthalle és a Künstlerhaus Bethanien kiállításain is.

Megtekinthető 2017. november 5-ig

Helyszín Trafó Galéria

Támogatók: NKA, Káli Kövek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top