+ Színház

Mi hoztuk létre a robotokat. De mire tanítanak minket a robotok?

Az AI am here kísérleti táncelőadás az ember és egy tőlünk merőben más, digitális tudat találkozását, interakcióját vizsgálja.

Vajon képes-e a mesterséges intelligencia a kreativitásra? Lehetséges-e, hogy a gépek alkotó partnereink legyenek, és inspiráljanak minket? Átléphetjük-e képességeink határát általuk, és vajon megérthetjük-e rajtuk keresztül saját működésünket, lényünket?

A technológiai eszközök egyre több feladatot látnak el: arcfelismerésre, szövegértésre,
járművezetésre használjuk őket, de vajon megfordítható ez a folyamat?

Tanulhatunk mi is tőlük? Az AI am herkísérleti táncelőadás az ember és egy tőlünk merőben más, digitális tudat találkozását, interakcióját vizsgálja. A kapcsolat során ember és gép egyenrangú partnerként jelenik meg, akik kölcsönösen tanítják és inspirálják egymást. Ebben a viszonylatban a gépek már nem csupán technológia eszközök, hanem olyan médiumok, amik közelebb vihetnek minket önmagunk, a múltunk és akár a jövőnk megértéséhez is.

A 2013-ban alapított AI_am – egy koreográfus, egy kutató és kreatív technológusok – egyedülálló nemzetközi együttműködése, mely a mesterséges intelligencia alkotó felhasználásának lehetőségeit vizsgálja a kortárs táncon keresztül. Az előadáshoz kapcsolódó kutatást az AI_am alkotói számos nemzetközi konferencián bemutatták, eredményeiket művészeti installációk, workshopok és kísérleti projekteken keresztül prezentálták.

Az előadás október 10-én debütál a Trafó Kortárs Művészetek Házában Budapesten a smART! sorozat és a CAFe Budapest Kortásr Művészeti Fesztivál részeként.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek