+ Képzőművészet

A Balaton partján áll egy félelmetes nyaraló

Kádár János emléke árnyékként kísért minket, romos árnyékként, amelynek apró részletei ma is fölvillannak a napi politikai retorikában. Weiler Péter ironikus Kádár-valóságot épített a szepter 13-án, Godot Galériában megnyílt, Üdvözlet Aligáról című kiállításon.

Kádár János emléke árnyékként kísért minket, romos árnyékként, amelynek apró részletei ma is fölvillannak a napi politikai retorikában. Weiler Péter ironikus Kádár-valóságot épített a szepter 13-án, Godot Galériában megnyílt, Üdvözlet Aligáról című kiállításon, ahol a pártvezér balatonparti életét elevenítette föl, és amit Gothár Péter rendező nyitott meg. Aztán gondolt egyet, kapcsoljuk az aligai romokat, és leutazott Aligára, ahol a Kádár-villa romos környezetében kilyukasztott strandlabdákat helyezett el egy gerillaakcióban. Mint ahogy a strandlabdáját veszetett kisgyerekek, mi is megkérdeztük: Miért?

– Mindig misztikus érdeklődéssel tekintettem Kádár János villájára, ami egy elegáns bauhaus stílusú épület a Balaton partján. Az aligai pártüdülő mára eldzsungelesedett részén, eldugva a fák mögött áll ez a nyaraló. Romos belül, de kívülről még tartja magát, és nagy csendben háborítatlanul várja a teljes enyészetet. Az ablakokon belesve még el tudjuk képzelni hol aludt a főtitkár a feleségével, hol volt a fürdőszoba és merre a konyha. A helynek misztikus aurája van, beleborzongunk, hogy egy diktátor legszemélyesebb intim zónájában járunk. A központi légkondicionáló berendezés csövei a mennyezeten még éppen maradtak, ez lehetett az akkori luxus netovábbja. A régen fegyveres őrökkel védett objektum mára egy ártatlan lakatlan épület, megszelídülve ugyan, de mégis átadja nekünk a szocializmus emlékének nyomasztó súlyát. A Balaton partján, ami mindannyiunknak az örömöt, lazulást és pihenést jelenti, áll egy félelmetes nyaraló.

Elképzeltem, hogy gyerekek játszottak Kádár János szomszédságában, és a strandlabdájuk átesett a kerítésen. Kilyukasztott labdák százai, a gazos kertben. Az rossz szomszéd, aki nem adja vissza a gyerekek játékát, sőt még abban kárt is tesz.

Egy képzelt helyzet, amit most meg is fotóztam. Elmentem Aligára, és a Kádár villa kertjébe rejtettem 50 leeresztett strandlabdát. Amolyan emlékmű vagy “land art” akar lenni, a kipukkasztott sorsoknak és a kilátástalanságnak emelve.

8 hozzászólás

8 Comments

  1. Hellena Mártonffy szerint:

    Kissé értelmetlen dolognak tartom ezt. Miért ne dobta volna vissza a labdát? Híres volt közvetlenségéről, ráaggatni csak a rosszat, tévút. A történelem ennél sokkal összetettebb. Nem Kádárt védem, olvasni, tájékozódni kellene, akkor a landart akciónak is több értelme lett volna…..

  2. Andrea Kovács szerint:

    egyetértek az előttem szólókkal, visszadobta volna

  3. Gyula Kovacs Medvet szerint:

    A cikk írója vagy nagyon fiatal, vagy buta, vagy igénytelen, vagy mindhárom.
    Ajánlom, tájékozódjon és posztoljon a mai diktátorok vagyoni helyzetéről, magatartásáról.
    Nem kell feltétlenül külföldre mennie….. 🙁

  4. relatív szerint:

    Vannak, akiknek hiányzik a központi elzárás, mert egyébként , ha klaviatúrához engedik őket képesek a megromlott lelkükben megjelenő embertelenséget mások elé tárni….

    Ha valaki igaz tiszta lelkülettel akar megismerkedni anno azoknak az időknek körülményeivel, a hasonlóan tiszta lelkületűek még élő – sokan vannak ilyenek manapság IS – szemtanúit kérdezgesse, és mindjárt megváltozik a manapság – igazolva árulásukat – terjesztett képzelgések okán terjesztett hazugságokról véleménye…. IS ! ( ha igaz ember ! )

  5. Béla Toller szerint:

    Nem kell feketébbre festeni semmit sem annál, amennyire az magától fekete ! Pláne nem visszaélve azzal, hogy a dolgok már nem válaszolnak. Ahogyan Lenin sem lövetett volna a gyermekek közé, úgy Kádár is visszadobta volna a lasztit. Amihez kétség sem férhet ! Speciel, labdaszinten még az a faszkalap Kósa sem emberevő. A Németszilárd az kétséges…

  6. Sandor Simonyi szerint:

    elbeszélgetett. Meg akasztgatott. Az sem rossz?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top