+ Képzőművészet

A Balaton partján áll egy félelmetes nyaraló

Kádár János emléke árnyékként kísért minket, romos árnyékként, amelynek apró részletei ma is fölvillannak a napi politikai retorikában. Weiler Péter ironikus Kádár-valóságot épített a szepter 13-án, Godot Galériában megnyílt, Üdvözlet Aligáról című kiállításon.

Kádár János emléke árnyékként kísért minket, romos árnyékként, amelynek apró részletei ma is fölvillannak a napi politikai retorikában. Weiler Péter ironikus Kádár-valóságot épített a szepter 13-án, Godot Galériában megnyílt, Üdvözlet Aligáról című kiállításon, ahol a pártvezér balatonparti életét elevenítette föl, és amit Gothár Péter rendező nyitott meg. Aztán gondolt egyet, kapcsoljuk az aligai romokat, és leutazott Aligára, ahol a Kádár-villa romos környezetében kilyukasztott strandlabdákat helyezett el egy gerillaakcióban. Mint ahogy a strandlabdáját veszetett kisgyerekek, mi is megkérdeztük: Miért?

– Mindig misztikus érdeklődéssel tekintettem Kádár János villájára, ami egy elegáns bauhaus stílusú épület a Balaton partján. Az aligai pártüdülő mára eldzsungelesedett részén, eldugva a fák mögött áll ez a nyaraló. Romos belül, de kívülről még tartja magát, és nagy csendben háborítatlanul várja a teljes enyészetet. Az ablakokon belesve még el tudjuk képzelni hol aludt a főtitkár a feleségével, hol volt a fürdőszoba és merre a konyha. A helynek misztikus aurája van, beleborzongunk, hogy egy diktátor legszemélyesebb intim zónájában járunk. A központi légkondicionáló berendezés csövei a mennyezeten még éppen maradtak, ez lehetett az akkori luxus netovábbja. A régen fegyveres őrökkel védett objektum mára egy ártatlan lakatlan épület, megszelídülve ugyan, de mégis átadja nekünk a szocializmus emlékének nyomasztó súlyát. A Balaton partján, ami mindannyiunknak az örömöt, lazulást és pihenést jelenti, áll egy félelmetes nyaraló.

Elképzeltem, hogy gyerekek játszottak Kádár János szomszédságában, és a strandlabdájuk átesett a kerítésen. Kilyukasztott labdák százai, a gazos kertben. Az rossz szomszéd, aki nem adja vissza a gyerekek játékát, sőt még abban kárt is tesz.

Egy képzelt helyzet, amit most meg is fotóztam. Elmentem Aligára, és a Kádár villa kertjébe rejtettem 50 leeresztett strandlabdát. Amolyan emlékmű vagy “land art” akar lenni, a kipukkasztott sorsoknak és a kilátástalanságnak emelve.

12 hozzászólás

12 Comments

 1. Hellena Mártonffy

  2017-09-28 - 13:17

  Kissé értelmetlen dolognak tartom ezt. Miért ne dobta volna vissza a labdát? Híres volt közvetlenségéről, ráaggatni csak a rosszat, tévút. A történelem ennél sokkal összetettebb. Nem Kádárt védem, olvasni, tájékozódni kellene, akkor a landart akciónak is több értelme lett volna…..

  • Sandor Simonyi

   2017-09-29 - 21:59

   meg egy kicsit hazaárulgatott

 2. Vágó János

  2017-09-28 - 13:23

  A fotós nem abban a korban élt, de csak a rosszat feltételezi. (valószínűleg elmondások alapján.) Én eltudom képzelni,hogy visszadobta volna a labdát. Más korban éltünk, éltem. Kádár J. beszélgetett az emberekkel ahol megfordult. Oda ment a sakkozókhoz nézte, és aztán ő lépett a bábuval. (ezt láttam karnyújtásnyira volt) Közvetlen ember volt. (én így gondolom)

  • Sandor Simonyi

   2017-09-29 - 21:58

   elbeszélgetett. Meg akasztgatott. Az sem rossz?

 3. Andrea Kovács

  2017-09-28 - 13:30

  egyetértek az előttem szólókkal, visszadobta volna

 4. Gyula Kovacs Medvet

  2017-09-28 - 13:31

  A cikk írója vagy nagyon fiatal, vagy buta, vagy igénytelen, vagy mindhárom.
  Ajánlom, tájékozódjon és posztoljon a mai diktátorok vagyoni helyzetéről, magatartásáról.
  Nem kell feltétlenül külföldre mennie….. 🙁

  • Andrea Kovács

   2017-09-28 - 13:33

   igy igaz

 5. János Virág

  2017-09-28 - 15:14

  Ennek az írása nyomasztó!

 6. relatív

  2017-09-28 - 18:11

  Vannak, akiknek hiányzik a központi elzárás, mert egyébként , ha klaviatúrához engedik őket képesek a megromlott lelkükben megjelenő embertelenséget mások elé tárni….

  Ha valaki igaz tiszta lelkülettel akar megismerkedni anno azoknak az időknek körülményeivel, a hasonlóan tiszta lelkületűek még élő – sokan vannak ilyenek manapság IS – szemtanúit kérdezgesse, és mindjárt megváltozik a manapság – igazolva árulásukat – terjesztett képzelgések okán terjesztett hazugságokról véleménye…. IS ! ( ha igaz ember ! )

 7. Forrest Gump

  2017-09-28 - 22:05

  Név nélkül… A szokásos.

 8. Béla Toller

  2017-09-29 - 08:42

  Nem kell feketébbre festeni semmit sem annál, amennyire az magától fekete ! Pláne nem visszaélve azzal, hogy a dolgok már nem válaszolnak. Ahogyan Lenin sem lövetett volna a gyermekek közé, úgy Kádár is visszadobta volna a lasztit. Amihez kétség sem férhet ! Speciel, labdaszinten még az a faszkalap Kósa sem emberevő. A Németszilárd az kétséges…

 9. Fiszti

  2017-11-05 - 18:14

  Szegény labdák. Meg lehetne menteni őket?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top