+ Építészet

Kilátót építenek a velencei építészeti biennále magyar pavilonjába

A projekt az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális, mégis jellegzetesen budapesti urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó- és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik.

A Szabadság híd spontán közösségi térré alakulását feldolgozó, A szabadság hídja – Új horizontok a városban című kiállítás lesz látható jövőre a 2018. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában.

A kiírást Oravecz Júlia nyerte Tornyánszki Éva és Göttler Anna társkurátorokkal együtt A szabadság hídja – Új horizontok a városban című pályázatával

A június 8-án meghirdetett pályázatra kilenc terv érkezett, ezeket az alkotók hétfőn a Ludwig Múzeumban prezentáción is bemutatták.

A szabadság hídja – Új horizontok a városban projekt az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális, mégis jellegzetesen budapesti urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó- és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik, amely az innovatív közösségi városhasználat egyik új és aktuális fejleménye.

A zsűri szerint a pályaművek közül ez a kiállítás illett bele legjobban a jövő évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále korábban meghirdetett központi koncepciójába, a Freespace tematikába.

A Kultúrgorilla és a Stúdió Nomad által közösen jegyzett projekt arra kíván rámutatni, hogy egy városban érdemes odafigyelni az alulról jövő spontán kezdeményezésekre, hiszen a civil aktivitások és akciók frissességet, természetességet hozhatnak egy metropolisz életébe, az elindult folyamat továbbgondolása pedig segítheti az urbanisztikai problémák megoldásáról való gondolkodást.

A tervezett kiállítás közösségi élményalapú eleme a pavilon átriumába tervezett könnyűszerkezetes kilátó lesz, amely szokatlan nézőpont megteremtésével utal vissza a budapesti helyszínre és magára az építészet új nézőpontjaira, valamint alkalmas lesz a látogatók bevonására is.

A projekt az építész szerepet is sajátosan értelmezte, hiszen a szerzők szerint a „szabadság hídja” a különböző emberek, szakmák, élmények, vélemények közötti szabad átjárásról legalább annyira szól, mint egy olyan városról, amely újabban egyre jobban fedezi fel az eddig kihasználatlan adottságait.

A múzeum közleménye szerint a kiállítás a nyitott köztéralakítás és az együttműködő város témájában figyelemreméltó példaként a nemzetközi urbanisztikai diskurzus részévé teheti a budapesti „Szabadság híd-jelenséget” és jótékonyan hathat vissza a patinás Duna-híd jövőjére, a várostervezés gyakorlatára.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész lesznek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top