+ Képzőművészet

Repülőgéptemetés, mint művészeti, társadalomkritikai akció

Az 1971-es gyártmányú szovjet vadászgépet az ELI Beamlines szuperlézerközpont telkén ássák el.

Egy szovjet gyártmányú, régi MiG-21 vadászgépet ásnak el a földbe vasárnap a Prága melletti Dolní Brezanyban. Roger Hiorns brit képzőművész Repülőtemetés című performansza a prágai Galéria Rudolfinum megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli.

Roger Hiorns installációit és képzőművészeti alkotásait két évvel ezelőtt láthatták az érdeklődők a neves prágai galériában.

Mint David Korecky, a Galerie Rudolfinum kurátora elmondta, akkor állapodtak meg abban, hogy a galéria fennállásának centenáriuma alkalmából Hiorns Prágába jön és eltemeti a cseh hadsereg légierejének kiselejtezett, forgalomból kivont vadászgépét.

Roger Hiorns projektjében a land art tradícióit eleveníti fel, valamint felhívja a figyelmet a hagyományos rituálék megváltozására a globalizált világban.

Hiorns az emberi munka elherdálásának témájával foglalkozik, arra szeretne rámutatni, hogy az ember gyakran fecséreli el tudását és erejét olyan dolgokra, amelyek értelme és jelentősége vitatható

– magyarázta David Korecky, hozzátéve, hogy a szobrászati performansznak társadalomkritikai háttere is van, mert rámutat a féktelen fegyverkezési versenyre.

Az 1971-es gyártmányú szovjet vadászgépet az ELI Beamlines szuperlézerközpont telkén ássák el, helyét – amelyet a jövőben ingyen lehet látogatni – táblával jelölik meg.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top