+ Film

A szinkronszakma életműdíját kapta Brinkmann professzor magyar hangja

J. R. R. Tolkien hősét, Gandalfot is az ő hangján hallhatta a közönség, és ő szólaltatta meg többek között a Micimackóban Tigrist.

Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat elsőként Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával első alkalommal megrendezett vasárnapi díjátadó gálán az EJI az életműdíj kezdeményezőjeként is részt vett.

A szinkron jogdíjakat is magában foglaló audiovizuális díjak jogosultjainak köre évről évre bővül.  Császár Angela színművész az esemény megnyitóján elmondta, hogy óriási eredmény, hogy az EJI hosszú évek óta folytatott munkájának következményeként végre a szinkronizáló művészek is kapnak jogdíjat.

Elsőként 2015-ben a magyar mozifilmek televíziós sugárzása után részesülhettek a közreműködő filmszínészek jogdíjban. Ez tavaly kibővült a külföldi mozifilmek szinkronja után fizetett jogdíjjal, mivel az EJI 2016-ban a jogdíjfelosztási szabályok átalakításával lehetővé tette, hogy a külföldi színészeket szinkronizáló színészek is jogdíjban részesülhessenek. Idén már a televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet a jogvédő szervezet.

Az EJI elnökségének tagja bejelentette: a jogdíjfelosztás során az EJI mintegy 210 millió forintot fog kifizetni magyar és külföldi színészeknek.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre.

Az EJI-nek 1600 zenész, színész és táncos tagja van, évente több mint 90 ezer előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.

Az idei életműdíjasok között van Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, akinek egyik leghíresebb szinkronszerepe Klaus Brinkmann professzor magyar hangja A klinikából, de J. R. R. Tolkien hősét, Gandalfot is az ő hangján hallhatta a közönség, és ő szólaltatta meg többek között a Micimackóban Tigrist.

Bókai Mária színésznő több mint 600 film szinkronjában működött közre, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat új magyar szinkronjában, a Trónok harcában, valamint a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (The Flintstones) című filmben.

Perlaki István Jászai Mari-díjas színész több mint 900 szinkron közreműködője, az ő hangja hallható A hét mesterlövészben, a Robotzsaruban, a Terminátor 3-ban, de számos gyerekfilm szinkronizálásában is részt vett, a többi között a Hamupipőkében, A dzsungel könyvében, továbbá ő A kis hableányban Triton király magyar hangja.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top