+ Képzőművészet

Láttál már 1,3 milliárd dolláros vázát?

A korábbi rekorder egy bronz Buddha-szobor volt, amely 550 ezer svájci frankért talált új gazdára.

A becsült ár tízezerszereséért és ezzel rekordáron, ötmillió svájci frankért (1,3 milliárd forint) kelt el egy bizonytalan korú kínai váza egy genfi aukción.

A Geneve-Encheres aukciósház katalógusa szerint az 58 centiméter magas vázát sárga alapon kék színű sárkányok és virágmotívumok díszítik. Az aukciósház szerint a váza a 20. századból való, de egy olyan szimbólum is látható rajta, amely a 18. századi Csienlung korszakot idézi – írta a The Daily Telegraph.

Az aukción ádáz licitharc bontakozott ki két ember között, akik úgy vélték, hogy a váza valójában a 18. századból való. A győztes licitáló egy amatőr gyűjtő Ázsiából, aki személyesen is jelen volt az aukción, míg “ellenfele” telefonon keresztül licitált.

Az aukciósház munkatársa, Olivier Fichot szerint mivel nem tudták pontosan meghatározni a váza korát, inkább óvatos becslést írtak a katalógusba. Hozzátette: a közvetítői díjjal együtt a váza 6,08 millió svájci frankért kelt el, ami tízezerszerese az eredetileg becsült 500-800 svájci franknak.

Fichot szerint az ékszer- és óraaukciókat nem számítva, ez volt a valaha elért legmagasabb leütési ár az aukciósház Genfben tartott árveréseinek történetében. A korábbi rekorder egy bronz Buddha-szobor volt, amely 550 ezer svájci frankért talált új gazdára.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Miklós Oláh szerint:

    “Láttál már 1,3 milliárd DOLLÁROS vázát?” – teszi fel a cikk szerzője a kérdést a címben, persze jó nagy betűkkel, hogy ütősebb legyen.
    Nem, nem láttam!
    De azt láttam, hogy 1,3 milliárd FORINTOS vázáról van szó! – amint a cikkből utólag kiderült.
    Gratulálok ehhez az “újságírói teljesítményhez” – ami akkora ostobaság, hogy nyugodtan bekerülhetne a Guinness Rekordok Könyvébe!!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top