+ Film

Izraelben is hazaárulóznak, ha a sikeres film nem eléggé hazafias

Regev szerint a film Izrael és az izraeli hadsereg ellen szól, noha saját bevallása szerint nem látta az alkotást.

Miri Regev kulturális miniszter harcot hirdetett az izraeli filmakadémia legrangosabb elismerését, az Ofír-díjat elnyert Foxtrot című film ellen, mert az szerinte ellenséges az izraeli hadsereggel. Izraelben hagyományosan az Ofír-díjas alkotást nevezik Oscar-díjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában.

Kedd este Smuel Maóz Foxtrot című alkotása tarolt a filmakadémia éves díjátadóján, a 11-ből hét díjat nyert el, közte a fődíjat is, a zsűri egyértelműen ezt a filmet tekintette az év legkiemelkedőbb alkotásának.

A két generáció háborús veszteségeit és traumáit, egy ciszjordániai megszállás okozta személyes tragédiát bemutató művet azonban Miri Regev már akkor ostorozni kezdte, amikor múlt héten a velencei filmfesztivál második legjelentősebb elismerésével, a zsűri Ezüst Oroszlánnal járó nagydíjával tüntették ki.

Regev szerint a film Izrael és az izraeli hadsereg ellen szól, noha saját bevallása szerint nem tekintette meg az alkotást. Regev tavaly botrányt okozott a filmakadémia éves díjátadóján, amikor kivonult egy palesztin költő alkotásának előadásakor és ezért idén a szervezők nem hívták meg az eseményre.

A győztes film csak az azt kiválasztókat képviseli és nem Izrael társadalmát. Csakis sajnálatomat fejezhetem ki az izraeli katonák és családtagjaik felé, akik nem ezt érdemlik

– jelentette ki Facebook oldalán az izraeli értelmiséggel és a művésztársadalommal rendkívül ellentmondásos viszonyban álló Regev a nélküle megtartott ünnepélyes díjátadó után.

Minden társadalomnak a jobbá válás, a fejlődés felé kell tartania. A fejlődés alapfeltétele az önkritikára való képesség. Ha azt a helyet bírálom, ahol élek, akkor azt aggodalomból teszem, mert védeni akarom, mert szeretem

– nyilatkozta a rendező az őt árulónak minősítő vádaskodásra válaszul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top