+ Oktatás

A Szépművészeti kapta idén az Európai Nyelvi Díjat

A programban műalkotások segítségével fejlesztik a részt vevő gyerekek angoltudását.

Keresés a weben
  • FOTÓ: Juhász Litza, a Szépművészeti Múzeum munkatársa és Verses István, a Tempus Közalapítvány programvezetője

Európai Nyelvi Díjjal ismerték el a Szépművészeti Múzeum nyelvoktatási programját. Ebben műalkotások segítségével fejlesztik a részt vevő gyerekek angoltudását. A jelenleg iskolai tesztelés alatt álló tananyag a múzeum által szervezett táborokban már jól vizsgázott, most pedig az Európai Bizottság elismerését is kiérdemelte.

A Tempus Közalapítvány 15 éve adományoz Európai Nyelvi Díjat azoknak a kreatív és példaértékű nyelvoktatási programoknak, amelyek kiemelkedő módon támogatják a nyelvtanulást hazánkban. Az Európai Bizottság által alapított díjat idén a Szépművészeti Múzeum Festmények közt barANGOLunk (DepARTures) című múzeumpedagógiai programja kapta meg.

Az interaktív tananyagot diákok számára dolgozta ki Juhász Litza múzeumpedagógus azzal a céllal, hogy a fiatalok művészettörténeti és nyelvi ismereteit párhuzamosan lehessen fejleszteni. A festményeken és szobrokon ábrázolt emberek, tájak és jelenetek egy izgalmas történeten vezetik keresztül a résztvevőket, akik kalózzal és varázslóval is találkozhatnak, valamint labirintusban és lakatlan szigeten is kóborolhatnak, miközben számtalan angol szót és kifejezést tanulhatnak meg. A tanulók fantáziájára is szükség van, hiszen a történet részleteit ők maguk találják ki. Ez a játékos tanulási forma az eddigi résztvevők számára informatívnak, motiválónak és a nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznosnak bizonyult.

A múzeum gyerekek számára szervezett nyári táboraiban évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert, és folyamatban van a program iskolai tesztelése is. A feladatok és játékok mellett a műalkotások elemzéséhez tanári segédanyagot, illetve művészettörténeti háttéranyagokat állítottak össze, amelyeket a későbbiekben pedagógusok is használni tudnak a nyelvóráikon.

A művészet bevonása már önmagában is megkönnyítheti az angoltanulást, de az, hogy a programban aktív részvételre ösztönzik a tanulókat, emellett fejlesztik a problémamegoldó készségüket, az önállóságukat és a kreativitásukat, mindenképpen egyedülállóvá teszi a Szépművészeti Múzeum kezdeményezését.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top