+ Irodalom

Ők kapták az idei Szép Ernő-díjat

1992-ig csupán egy alkotó a legjobb drámaíró vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült.

Díjátadással ünnepelnek a magyar dráma napján, szeptember 21-én, csütörtök délután a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a Szép Ernő nevét viselő elismerést Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át.

A Szép Ernő-jutalom – nevezik Szép Ernő-díjnak is – 1984-ben alapított irodalmi díj, amelyet drámaíróknak osztanak ki. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy alkotó a legjobb drámaíró vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült.

A Szép Ernő kuratórium döntése alapján 2017-ben Szép Ernő-életműdíjban részesül Zalán Tibor (jobbról), évtizedeken átívelő drámaírói és színházi tevékenységéért, költői nyelvéért és széles műfaji merítésű, folyamatos dramaturgiai munkájáért.

Szép Ernő-díjat vehet át Visky András (balról), eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel a Visszaszületés című művére, a XXI. század egzisztenciális kérdéseinek filozófiai mélységű megközelítéséért.

Szép Ernő-különdíjban részesül Lengyel Anna (interjúnk), a PanoDráma létrehozásáért és működtetéséért, a kényes társadalmi kérdések kritikai súlyú és mindig eleven feldolgozásáért.

Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díj anyagi fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő kuratórium munkáját a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) segíti.

A díjátadó ünnepséget szeptember 21-én, a magyar dráma napján 16 órától tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol köszöntőt mond Ács Piroska, a PIM-OSZMI igazgatója és Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója. A díjazottakat Szörényi László irodalomtörténész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Ascher Tamás rendező laudálja.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top