+ Film

Meghalt az Alien és a Twin Peaks felejthetetlen karakterszínésze

Engedd, hogy a jelmezed játsszon, te pedig add önmagad!

Elhunyt 91 évesen Harry Dean Stanton, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és John Carpenter kultfilmjeinek karakterszereplője.

A több mint hat évtizeden át film- és televíziós szerepeket is alakító színész pénteken a Los Angeles-i Cedars Sinai kórházban halt meg végelgyengülés következtében – írta a BBC News.

A Kentuckyból származó Stanton számos neves rendező kultfilmjében játszott: Francis Ford Coppola A keresztapa II., Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése, John Carpenter Menekülés New Yorkból, Wim Wenders Párizs, Texas és David Lynch Twin Peaks című alkotásában is szerepelt.

Lynch, aki The Straight Story – Az igaz történet és Veszett a világ című filmjeiben is szerepeltette, a Twitteren búcsúzott a színésztől. Mint írta:

Senkihez nem fogható. Mindenki szerette, és jó okkal. Nagyszerű színész volt – vagy annál is több, és remek ember, jó, hogy ismerhettem.

Stanton közeli barátja volt Jack Nicholson, aki egyszer azt a tanácsot adta neki: „engedd, hogy a jelmezed játsszon, te pedig add önmagad”. „Ezt követően” – nyilatkozta később az Entertainment Weeklynek – „a színészethez való egész hozzáállásom megváltozott”.

Dohánytermesztő apa és szakács anya gyermekeként született 1926-ban. A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, 1945-ben az okinavai csata alatt egy hadihajó szakácsa volt. Egyetemi tanulmányai közben kezdett színészettel foglalkozni. Zenészként és énekesként is rendszeresen fellépett Los Angelesben.

John Carpenter „csodálatos emberként” emlékezett rá Twitter-üzenetében.

Utolsó, főszereplésével készült filmje, a Lucky, egy 90 éves ateista férfi spirituális utazását ábárázolja. A filmet két hét múlva kezdik vetíteni az Egyesült Államokban, Európai mozikban decembertől látható, Magyarországi bemutatója nem ismert.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top